Gojković i Roke o migrantima 1Foto: Narodna skupština

Preko teritorije Srbije prešlo je ukupno milion migranata, trenutno je u prihvatnim centrima oko 5000 migranata, a 700 dece migranata obuhvaćeno je posebnim programom obrazovanja, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković posle sastanka sa predsednikom Parlamentarne skupštine Mediterana Pedrom Rokeom.

Gojković je dodala da je Rokeu rekla da je Srbija posvećena rešavanju pitanja migranata, i koliko je naša država dobila komplimenata i pozitivnih ocena za pristup migrantima u proteklom periodu.

Gojković je rekla novinarima da Srbija ima poseban pristup ranjivim grupama migranata koje obuhvataju žene i decu.

Gojković je rekla da su na sastanku razgovarali i o aktuelnim pitanjima za Parlamentarnu skupštinu Mediterana, o njenim planovima i aktivnostima.

Razgovarali su i o konferenciji koja će u novembru biti održana na Malti, u organizaciji Parlamentarne skupštine Mediterana i Interparlamentarne unije, gde će se razgovarati o pitanju migracija.

Prema njenim rečima, ovo je prva poseta predsednika Parlamentarne skupštine Mediterana Srbiji od osnivanja ove međunarodne parlamentarne organizacije.

Ona je rekla i da će Srbija 2019. godine biti domaćin Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Mediterana.

Roke je pohvalio human pristup Srbije izbeglicama.

„Srbija za razliku od drugih zemalja, naročito zemalja Evropske unije, nije imala neprijateljski stav prema izbeglicama, nije zatvarala granice i nije stavljala bodljikavu žicu na svojim granicama“, rekao je on.

Roke je istakao da je „Srbija u samom srcu“ Parlamentarne skupštine Mediterana, a da je Gojković pravi primer kako se vodi parlamentarna diplomatija.

On je istakao i da Parlamentarna skupština Mediterana podržava težnje Srbije da postane članica Evropske unije.

Roke, koji će danas razgovarati sa članovima Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije i delegacijom Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Mediterana, upisao se u knjigu utisaka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari