Gojković: Operacija Halijard izgradila most prijateljstva Srbije i SAD

Ostavite komentar


  1. Ne Majo. Ti si najpopularnija seseljeva ‘savezna poslanica’ iz devedesetih, a taj tvoj privatni ‘most’ koji haluciniras je zavrsio kao i onaj u Grdelickoj Klisuri za vreme operacije ‘Milosrdni Andjeo’ na Kosovu!

  2. Ne treba biti prevse pametan da bi se shvatilo zasto je Draza spasio americke pilote. Minstar vojni Jugoslovense vlade u Londonu mora da ih spasi, jer se u protivnom otkriva da su mu Nemci saveznici. Pre dve godine godine, kada je obelezavana godisnjica pobede nad fasizmom, na istorijskom i drugim TV kanalima prikazani su dogadjaji i bitke vezani za taj period. Videli smo najvece bitke, oslobadjanje zemalja Evrope i Balkana. Pre neki dan, tacnije 15 februara, na ‘Discovery History’ prikazase borbe u JU. Prvi put pomenuse Drazu, prikazase njegovu fotografiju bez brade iz mladalackih dana i rekose da je 1941 bio britanski favorit, ali je kasnije odbacen. Kaze se da su ga Nemci snabdevali oruzjem i municijom, u borbi protiv partizana. Isto to je tvrdio i americki major Feris, clan Angloamericke misije pri Vrhovnom stabu NOB-a, u poruci generalu Donovanu. U pomenutom dokumentarnom programu pomenuse i njegovo sudjenje i egzekuciju. Isticu dominantnu ulogu Tita u borbama protiv Nemaca. Vidimo ga u vojnickom sinjelu, ozbiljan, angazovan u svim zbivanjima, siguran oslonac saveznika. Saznali smo za veliku grupu saveznickih pilota, britanaca oborenih iznad Slavonije, zbog kojih je RAF, us put do Berlina, bacao bombe po Slavonskom Brodu da zastiti svoje borce, koje su partizani, preko sneznih planina, prebacili na slobodnu teritoriju, a posle u Italiju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.