Gojković: Uskoro sistem zaštite žena 1

Srbija je 5. država u Evropi po zastupljenosti žena u parlamentu, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na Nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže i najavila da će na sledećoj sednici Skupština razmatrati izmene zakona i da će Srbija dobiti sistem za borbu protiv nasilja nad ženama.

Gojković je na 4. Nacionalnoj konferenciji mreže u Skupštini Srbije navela da je 85 narodnih poslanica što je 34 odsto parlamenta, kao veliki napredak od 2000. kad ih je bilo samo 12 odsto i napomenula da su žene danas u srpskom parlamentu na liderskim pozicijama.

Međutim, kako je ukazala na lokalu, samo je pet odsto žena na predsedavajućim funkcijama gradova i opština, čak i u glavnom gradu žena je predsednica samo jedne opštine.

Ona je naglasila da žena nema tamo gde je velika finansijska moć i u svim oblastima javnog života gde se donose ključne odluke.

Nezaposlenost žena u odnosu na muškarce je drastična, rekla je ona i poručila da cilj koji treba postaviti ubuduće je da više prosečna zarada muškaraca u Srbiji ne bude veća u odnosu na žene.

Na skupu kojem je prisustvovalo 500 žena, poslanica i odbornica iz cele Srbije, Gojković je poručila da se u ostvarivanju rodne ravnopravnosti ne rukovode političkim razlikama i da na popravljanju položaja žena rade svaki dan.

Gojković je novinarima u parlamentu najavila da će ubrzo skupština razmotriti zakonski predlog protiv nasilja nad ženama, koji joj je uputila Vlada Srbije, kao i izmene Krivičnog zakonika, uz uvođenje novih krivičnih dela i pooštravanje krivičnih zakona.

Usvajanjem tih zakona, bićemo država koja će za dve nedelje imati kompletan sistem borbe protiv nasilja u porodici, odnosno nad ženama, rekla je ona.

Svi zajedno moramo da menjamo norme za rodnu ravnopravnost, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Međutim, to mora da prati promena patrijarhalnog obrasca ponašanja, navela je i napomenula da se zajedno mora raditi na promeni pogrešnih, a duboko ukorenjenih, uverenja da određena mesta treba da budu u rukama muškaraca i da su žene manje sposobne.

Prema njenim rečima, diskriminacija je najviše izražena na polju rada i zapošljavanja.

Kad žene nisu zaposlene, iako su obrazovane, ne mogu da učestvuju u javnom životu, a kad učsestvuju bivaju izložene diskriminatornim kometarima, šalama i neprostojnim ponudama, ne samo muških kolega, čak i medija, ukazala je Janković.

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Jan Luneburg istakao je da je Srbija prihvatila međunarodne obaveze i mere u oblasti rodne ravnopravnosti i da treba da ih primeni, a da OEBS u Srbiji pomaže da se rodna jednakost podigne u vrh političke agende.

Koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Marija Obradović izjavila je novinarima da će poslanice Skupštine Srbije podneti niz amandmana na državni budžet, koji će uskoro biti razmatran.

Neće biti novac planiran kao do sada, nego ćemo se truditi da mnogo više novca bude izdvojeno za žene u preduzetništvu, poljoprivredi, nauci i kulturi, istakla je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari