Fudbaleri Barselone nisu zaboravili da igraju fudbal. Neuspesi protiv Reala u prvenstvu Španije i Kupu kralja, kao i poraz od Milana od 2:0 u prvom meču osmine finala Lige šampiona, znatno su uzdrmali ekipu koju sa klupe vodi Đordi Roura, ali je 90 izvanrednih minuta na Nou Kampu u revanšu protiv „rosonera“ potvrdilo da Leo Mesi i društvo mogu da se izbore i sa velikim problemom.

 Dva gola Argentinca u prvom poluvremenu anulirala su prednost sa kojom je ekipa Masimilijana Alegrija stigla u Kataloniju, a onda su David Vilja i Đordi Alba do kraja „potopili“ brod iz Milana – 4:0 (2:0).

Roura je u poslednju liniju stavio omalenog Maskerana umesto Pujola, koji je ostao na klupi. Tamo je kapitenu pravio društvo Fabregas, a prednost je dobio Vilja što se pokazalo kao odlično rešenje. Ipak, u prvom poluvremenu sve se vrtelo oko Mesija, koji je već u petom minutu najavio goleadu svog tima. Sa ivice kaznenog prostora pogodio je gornji desni ugao Abijatijevog gola, koji je putanju lopte samo ispratio pogledom. Nije Barselona odustala od ofanzive, jer joj minimalna pobeda ništa nije značila. Ubrzo je u šesnaestercu Milana pao Pedro, ali je sudija Viktor Kasai samo odmahnuo rukom, a zatim je Inijesta snažno šutirao, ali je Abijati uz pomoć okvira gola spasio svoj tim. Gostima je trebalo dobrih dvadesetak minuta da malo duže zadrže loptu u svom posedu i uopšte pređu na polovinu rivala. Najagilniji je bio El Šaravi, koji je u odsustvu povređenog Pacinija i Balotelija, koji nema pravo nastupa jer je u grupnoj fazi Lige šampiona igrao za Mančester siti, bio udarna „igla“ Milana. Ipak, prvu pravu šansu propustio je mlađani Nijang u 38. minutu, kada je iskoristio kiks Maskerana na sredini terena, nosio loptu više od 30 metara i našao se sam pred Valdesom, ali je pogodio stativu. Umesto da Milan znatno sebi olakša posao u nastavku meča usledila je kazna. Minut kasnije Mesi je ponovo valjano nanišanio, a lopta se sada zakoprcala u donjem levom uglu. Niko više nije imao prednost, a oba trenera su pauzu mogla da iskoriste za motivacione govore.

Deset minuta igre u nastavku bila su dovoljna Barseloni da prvi put u ovom dvomeču dođe do prednosti. Ćavi je pravovremeno proigrao Vilju, koji je prihvatio loptu i levom nogom pogodio dalji ugao, a Abijati je ponovo ostao na nogama. Alegri je odmah reagovao uvođenjem Muntarija i Robinja, nedugo zatim i Krkića, ali je barselona znalački čuvala prednost. I u poslednjim trenucima preko Albe samo je uvećala i obezbedila mesto na žrebu za četvrtfinale koji će se u petak održati u Nionu.

Tamo će biti i ime Galatasaraja, koji je ponovo prošao trijumfalno kroz Nemačku. Vodio je Šalke 1:0 posle gola Nojštadera, a turski tim je preokrenuo u finišu prvog dela preko Altintopa i Jilmaza, koji se tako izjednačio sa osam pogodaka na vrhu liste strelaca sa Kristijanom Ronaldom. Bastos je sredinom nastavka dao nadu Šalkeu, koji je imao nekoliko izvanrednih prilika, ali je rezervista Bulut u petom minutu sudijske nadoknade posle kontaranapada postavio konačnih i više nego dovoljnih 3:2 za svoj Galatasaraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari