Iran, vodeća šiitska država u Persijskom zalivu, osudio je juče ulazak stranih trupa u Bahrein. Oko 1.000 saudijskih vojnika i pet stotina iz Ujedinjenih arapskih emirata u ponedeljak je stiglo u Bahrein, na poziv vlade te države. Demonstranti u Manami koji traže političke reforme kažu, prema izveštajima dopisnika, da su spremni da se goloruki bore protiv stranih trupa.


– Prisustvo stranih trupa i mešanje u unutrašnje stvari Bahreina potpuno je neprihvatljivo i samo će iskomplikovati situaciju. Narod Bahreina ima zahteve koji su legitimni i izraženi na miran način. Svako suprotstavljanje ovim legitimnim zahtevima trebalo bi da prestane – izjavio je juče portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Ramin Mehmanparast. Dopisnica Bi-Bi-Sija u Manami navodi da su demonstranti u finansijskom centru grada od kontejnera za smeće napravili barikade, te da mnogi među njima nose maske kojima se štite od suzavca. Šiitska većina u Bahreinu dugo se žali na diskriminaciju i dominaciju sunitske manjine.

Poziv vlasti u Manami susednim zemljama da pošalju svoje trupe u Bahrein jednak je objavi rata, smatraju opozicionari. Vojnici Saudijske Arabije i Ujedinjenih arapskih emirata u Bahreinu deo su snaga Saveta za saradnju u zalivu, čije su članice Bahrein, Arabija, Kuvajt, Oman, Katar i Emirati. Smatra se da je osnovna svrha njihove misije u Bahreinu zaštita najvažnije infrastrukture, odnosno naftnih i gasnih postrojenja, te finansijskih institucija.

Proglašeno vanredno stanje

Bahreinski kralj Hamad Ibn Isa al Kalifa proglasio je juče tromesečno vanredno stanje, kako bi pokušao da smiri političke tenzije. On je saopštio da je vojska dobila ovlašćenja da preduzme sve mere potrebne za okončanje jednomesečnih protesta. U Bahreinu je juče poginuo saudijski narednik Al Radadija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari