Priče o srpskim vilama i zmajevima, intrigantnim vladarima, neustrašivim hajducima, magičnim travama, mestima zagonetnih imena, kremanskom proročanstvu, oduvek su budile maštu i radoznalost. Iako je Srbija bogata mitovima i legendama koje se ponekad prepričavaju sa kolena na koleno, široj javnosti uglavnom su i dalje nepoznate.

Prošle godine Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda je u okviru kulturne mape Srbije mapirao potencijalne puteve kulture Jugoistočne Srbije, izdvojio zanimljive teme koje mogu da povežu i ostale regione Srbije, ali i druge evropske zemlje. Tako je nastao i „Put zmajeva“ koji u jednu priču spaja kulturno istorijske spomenike ali mitove i legende. Kroz motiv zmajevitih junaka ispreda se priča o Nemanjićima i Brankovićima, srednjovekovnim gradovima i manastirima, narodnoj tradiciji, mitologiji. Veći deo puta se oslanja na Tvrđave na Dunavu, među kojima je i Golubačka, jedna od najočuvanijih na Dunavu i koju očekuje detaljna rekonstrukcija. Manifestacija „Uplovite u srednji vek preko Golubačke tvrđave“ koja je održana nedavno u Golupcu, jedan od retkih događaja u Srbiji koji je iskoristio magijsku moć predanja za promociju kulture, nauke i turizma. Posetioci su bili u prilici da uz autentičnu atmosferu, pravu srednjovekovnu muziku, kostime, i priču sa istorijskim junacima na kratko osete duh srednjeg veka. Iskra Maksimović, direktorka preduzeća „Tvrđava Golubački grad“, kaže da su se prilikom kreiranja programa ove manifestacije našli u ogromnoj „šumi“ mitova i legendi, ne znajući šta i koliko od toga može da se iskoristi.

– Samo jedan mit dobija najrazličitije verzije, posebno na internetu, te ste u dilemi gde on počinje, a gde se nastavlja, šta je dorada autora koji ga prenosi – izjavila je Maksimović, na tribini „Da li smo zaboravili da pričamo priče“, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, dodajući da se danas u Srbiji niko sistematski ne bavi mitovima i legendama.

Međutim, manifestacija „Uplovi u srednji vek preko Golubačke tvrđave“ primer je kako se mogu sačuvati i oživeti neke davne priče.

– Čak i sami stanovnici Golupca često ne znaju neke priče o mestu u kojem žive. Želimo da podstaknemo lokalno stanovništvo da skupljaju priče o svom mestu i da ih koriste za promociju njegove turističke ponude – izjavio je Zoran Pajkić, predsednik Opštine Golubac, koji je i sam obukao kostim na manifestaciji „Uplovite u srednji vek preko Golubačke tvrđave“ i doprineo autentičnosto cele atmosfere.

Inače, Put zmajeva ima potencijal da postane evropski put kulture budući da su zmajevi utemeljeni u mitologije mnogih naroda Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari