U okviru programa susedske saradnje između Srbije i Rumunije koji finansira Evropska unija, a nacionalni koordinator je Ministarstvo finansija Republike Srbije, u toku je realizacija projekta Revitalizacija golubačke tvrđave vredan oko 84 hiljade evra.

U Ovom gradu na Dunavu održana je i prezentacija idejnog projekta za revitalizaciju tvrđave.

– U tvrđavi će se u rekonstruisanoj Palati nalaziti muzej Golupca, jer će istraživanja dati obilje podataka o kojima samo možemo da maštamo jer u tvrđavi se žiivelo u pauzi između ratova. Pošto je to vremenom zasuto ostacima kamenoloma, nadamo se da ćemo ispot tog sloja koji je visok i do tri metra naći ostatke iz toga doba i podatke osnivača ove tvorevine. U jednoj od obnovljenih kula biće izložbena galerija, a u planu je i formiranje ineternacionalne slikarske kolonije koja će raditi u Golupcu i u njoj će učestvovati slikari iz Podunavskih zemalja, odnosno iz cele Evrope, i ona će biti tradicionalna. Na kulama koje nisu sasvim zatvorene biće urađeni vidikovci, a u samoj tvrđavi biće i teatarski prostor za oko 400 ljudi, dok će u kamenolomu koji je ogroman biti mesta i za tri hiljade posetilaca. U predragrađu će se konzervirati objekti koji budu pronađeni. Izgradiće se i pristanište za prihvatanje brodova koji budu pristajali ovde kako bi putnici mogli da posete Golubac i Tvrđavu. Ono što je najvažnije od svega ovoga je izmeštanje puta koji prolazi kroz tvrđavu izgradnjom jedne obilaznice, rekla je prilikom predstavljanja idejnog projekta ,,Revitalizacija golubačke tvrđave’’, autor Marija Jovin.

Uređenje stare Golubačke tvrđave je ujedno i početak razvoja turizma u Golubcu i Donjem Podunavlju. Ovo je za opštinu Golubac veoma značajna investicija, jer bez njene revitalizacije nema ni turizma.

– Obnova Golubačke tvrđave mnogo znači za budućnost opštine Golubac, posebno u razvoju turizma koji je i naša razvojna šansa ubrzanog ekonomskog razvoja ovoga kraja i Donjeg Podunavlja. Radimo na nekoliko projekata od kojih su najbitniji programi strategije održivog ekonomskog i lokalnog razvoja naše Opštine. Ovi projekti su prava prilika za pokretanje turističke ponude, kaže dr Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac. – Mi smo od prošle godine počeli ispočetka, prvo smo uradili plansku dokumentaciju, prostorni plan, plan opšteg uređenja, tehničku dokumentaciju za šetnu biciklističku stazu i evo danas idejni projekat za rekonstrukciju tvrđave. Paralelno sa ovim planovima i projektima radimo i plan detaljne regulacije tvrđave i celog priobalja Golupca.

Sadašnje rukovodstvo opštine Golubac očekuje od države Srbije da pomogne u realizaciji ovog projekta. Kroz Golubac godišnje prođe oko 30 hiljada turista, ali od njih veoma mali broj boravi u Golupcu.

– Iskreno mislim da će država imati razumevanja za Golubac, sve ovo je bitno za ovu Opštinu, ali i za Srbiju. Nadam se da će resorna ministarstva imati sluha i naći snage i sredstva da učestvuju u realizaciji ovog projekta čija će potpuna revitalizacija i infrastruktura koštati oko šest miliona evra. Ovih dana počelo se sa regulisanjem imovinsko-pravnih odnosa, rušenje i izmeštanje pojedinih objekata. Rok za završetak uređenja tvrđave je oko tri godine. Već u decembru ove godine konkurisaćeno za sredstva kod Fondova i EU i nadam se pozitivnom rešenju, zaključio je dr Nebojša Mijović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari