Bivši potpredsednik SAD Al Gor upozorio je juče na otvaranju drugog dana zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, da se kriza povodom klimatskih promena u svetu pogoršava. „Možemo tokom celog zasedanja da razgovaramo o novim naučnim dokazima iz proteklih nedelja i meseci“, izjavio je Gor, dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir zajedno s panelom UN za klimatske promene.

Bivši potpredsednik SAD Al Gor upozorio je juče na otvaranju drugog dana zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, da se kriza povodom klimatskih promena u svetu pogoršava. „Možemo tokom celog zasedanja da razgovaramo o novim naučnim dokazima iz proteklih nedelja i meseci“, izjavio je Gor, dobitnik prošlogodišnje Nobelove nagrade za mir zajedno s panelom UN za klimatske promene. Gor je dodao da je klimatska kriza znatno pogoršana i da se veoma brzo razvija.
Bivši potpredsednik SAD i muzičar Bono Voks, vođa grupe U2, govorili su juče pred oko 2.500 političkih, poslovnih i akademskih vođa o tome kako smanjiti siromaštvo u svetu i obračunati se s klimatskim promenama. Bono, koji je uveren da se siromaštvo može umanjiti olakšavanjem dugova Africi i zaštitom od side, ukazuje da cilj Grupe osam najbogatijih zemalja da se 50 milijardi dolara godišnje usmeri na eliminaciju siromaštva nije ispunjen. „To je skandal“, rekao je Bono, koji ipak kaže da ima ohrabrujućih znakova, kao što je obećanje nemačke kancelarke Angele Markel da će pritisnuti da se obećanje ispuni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari