Haški optuženik Goran Hadžić, bivši predsednik Republike Srpska Krajina, odbio je juče da se izjasni o krivici i zatražio na prvom pojavljivanju pred sudijama Haškog tribunala odlaganje do 30 dana.


Hadžićev privremeni advokat Vladimir Petrović rekao je da njegov klijent želi da iskoristi svoje pravo i odloži izjašnjavanje za mesec dana, dok ne imenuje stalnog branioca. Prethodno je Petrović rekao da nema potrebe da se čita optužnica, jer se Hadžić „upoznao sa njenom sadržinom“

U sudnici, kao i pri prvom pojavljivanju Ratka Mladića pred sudijama, optužnicu je zastupao glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Sudija O Gon Kvon rekao je da će Veće naknadno odrediti datum i mesto novog pretresa.

Haška optužnica tereti Gorana Hadžića za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja izvršene nad nesrbima tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine. Tužilaštvo je u petak zatražilo izmenu optužnice od 14 tačaka tako da Hadžić bude optužen za razdoblje od avgusta 1991. do kraja 1993. godine, umesto do juna 1992. godine, kako je bilo navedeno u prvobitnoj optužnici objavljenoj 2004. godine. U vreme obuhvaćeno optužnicom Hadžić je bio premijer SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a kasnije i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Prema rečima glavnog tužioca Serža Bramerca, smisao optužnice je isti, a promene su tehničke i odnose se na preciziranje Hadžićeve lične odgovornosti za pojedine zločine. Ona će da stupi na snagu tek pošto je potvrdi sud.

Hadžić se važećom – operativnom optužnicom tereti „za zajednički kriminalni poduhvat, u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi“. Optužen je za zločine u delu istočne Slavonije, odnosno za pljačke, ubijanja, streljanja, deportacije i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema nesrpskom stanovništvu. Tu optužnicu je potpisala tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari