Rigidni birokrata Goran Milinović: Zašto je pre 20 godina podneta krivična prijava protiv šefa kabineta Slobodana Miloševića? 1Foto: EPA PHOTO EPA FILES/SASA STANKOVIC/bb-hh

Nedelju između 2. i 8. septembra 2004. godine obeležili su brojni događaji – od suđenja Slobodanu Miloševiću, preko nastavka suđenja Miloradu Ulemeku Legiji, a među vestima koje su zavredele naslovnu stranu lista “Danas” našla se i vest da je protiv Gorana Milinovića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg srpskog i jugoslovenskog predsednika podneta krivična prijava.

Rigidni birokrata Goran Milinović: Zašto je pre 20 godina podneta krivična prijava protiv šefa kabineta Slobodana Miloševića? 2
Foto: Klub čitalaca Danasa

Ovu informaciju potvrdio je Rasim Ljajić, tadašnji ministar za ljudska i manjinska prava, a tom prilikom je i naglasio da je MUP Srbije, odnosno Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, prosledio Četvrtom opštinskom tužilaštvu zahtev za sprovođenje istrage protiv Milinovića zbog krivičnog dela uništenja ili prikrivanja arhivske građe.

Prema navodima krivične prijave, Milinović je na nepoznatom mestu prikrio 160 dokumenata zajedničke komande na Kosovu i Metohiji sa ukupno 1.449 stranica.

U pitanju su bili dokumenti iz 1998. godine koje je kao šef kabineta primio 2. novembra 1998. godine od komande Prištinskog korpusa.

U SPS su rekli da Milinovića nisu videli ni čuli četiri godine, ali da je bilo informacija da je jedno vreme boravio u Rusiji.

Ko je Goran Milinović?

Milinović je na funkciji šefa Miloševićevog kabineta bio od trenutka kada je bivši jugoslovenski predsednik počeo politički uspon krajem osamdesetih.

Na mestu prvog predsednikovog operativca Milinović figurira od trenutka kada je Slobodan Milošević izabran za predsednika Saveza komunista Srbije, 1986. godine.

Posle četranestogodišnje saradnje Milinović, dva dana nakon petooktobarskih dešavanja, 7. oktobra 2000. godine, podnosi ostavku na mesto šefa Miloševićevog kabineta.

Goran Milinović je u medijima, ubrzo posle hapšenja Miloševića, 1. aprila 2001. godine, pominjan kao čovek koji je prisustvovao inspekciji trezora od strane pripadnika Službe državne bezbednosti u vili „Mir“, 3. april, u kojoj su se nalazili muzejski eksponati neprocenjive vrednosti, ali i kao čovek koji je imao oba ključa i šifru trezora.

Inače, političku karijeru Milinović je započeo kao funkcioner Saveza socijalističke omladine Srbije.

Iz te organizacije direktno ga je u svoj kabinet preuzeo Slobodan Milošević.

Goran Milinović godinama je bio jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i poslednjih 12 godina šef njegovog kabineta.

„Oni koji su ga poznavali govore o njemu kao o rigidnom birokrati, čija su poslušnost i lojalnost prema ‘gazdi’ naprosto bezgranični“, pisao je „Danas“ pre 20 godina.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Poslednji put u javnosti je viđen na sahrani Sente Milenkovića, dugogodišnjeg telohranitelja Slobodana Miloševića, 1. marta 2016. godine na Centralnom groblju u Beogradu.

Kao i o sudbini krivične prijave, koja je po svemu sudeći ostala zaključana u nekoj ladici, o Milinovićevom životu posle 5. oktobra ni do danas nema zvaničnih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari