Goran Petrović: Veseli udbaš 1Foto: Miroslav Dragojević

Ono o čemu su svi mediji pisali još krajem 2015. godine ovih dana je i ozvaničeno. Vlada Srbije postavila je Gorana Petrovića, bivšeg načelnika Resora državne bezbednosti, na mesto generalnog konzula u Rijeci.

U trenutku kada po celom regionu iskaču špijunske afere, očigledno je ocenjeno da nam je u Hrvatskoj potreban čovek koji je veći deo radnog veka proveo u „službi“.

U službu, tada pod imenom Resor državne bezbednosti, došao je na svetski dan šale 1. aprila 1986. godine. Bio je angažovan na kontraobaveštajnim poslovima prema Zapadu, a sedam godina bio je šef prestižne Američke grupe. Karijera mu naglo staje kada ga 1999. godine „julovska postavka“ na čelu sa Radetom Markovićem odstranjuje iz službe.

Anatema traje do petooktobarskih promena, nakon što ga Vlada Zorana Đinđića na prvoj sednici postavlja za načelnika RDB-a. Između ostalog, mandat mu je poveren kako bi istražio najmonstruoznije zločine Miloševićevog režima, od kojih su mnogi imali otiske ozloglašene službe.

Sve i da nije shvatao čega se prihvatio, postalo mu je jasno ubrzo nakon preuzimanja pozicije kada je, dok je u Krunskoj razgovarao sa Đinđićem i Dušanom Mihajlovićem, pucano na njegovog vozača koji ga je čekao. Najbolju ocenu njegovog rada kao načelnika dali su pripadnici Jedinice za specijalne operacije koji su njegovu smenu postavili kao jedan od glavih uslova za okončanje oružane pobune iz novembra 2001. godine.

Nakon što je Đinđić uvažio ovaj njihov zahtev, Petrović prelazi u Ministarstvo spoljnih poslova gde šefuje Službom za informacije i dokumentaciju (diplomatsko-obaveštajna služba), a kasnije postaje i savetnik ministra Vuka Draškovića. Ponovo u nemilost pada 2004. godine kada na vlast dolazi Vojislav Koštunica. Tada ga, kako sam Petrović tvrdi, tadašnji ministar policije Dragan Jočić, drug iz gimnazije i sa fakulteta, sa mesta savetnika ministra raspoređuje na radno mesto analitičara za poslove protivpožarne zaštite.

Goran Petrović se tada okreće pisanju i pored brojnih kolumni, ličnih stavova i analitičkih tekstova objavljuje i knjige „Vesela UDBA“ i „Tužni klovn“. U MSP se vraća 2013. godine kao član Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića.

Rođen je 1961. godine. Diplomirao na Pravnom fakultetu. Navija za Zvezdu, voli košarku, preferans, rok, knjige i filmove. Oženjen je. Otac dve kćerke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari