Goran Tomić nije i neće da proda imanje Rio Tintu: Čak ni silom mi ne mogu oduzeti domaćinstvo 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Goran Tomić iz Brezjaka, mesta pored Gornjih Nedeljica za Insajder tvrdi da nije tačno da je Rio Tinto otkupio 51 od ukupno 52 domaćinstva u centralnom području projekta na kome je planiran razvoj rudarskih i prerađivačkih objekata jer on i njegov brat Dimitrije nisu prodali svoje.

„Goran Tomić i Dimitrije Tomić su vlasnici dva domaćinstva koja su na Brezjaku i niti žele, niti će prodati bilo kome, a pogotovo ne Rio Tintu ili bilo kome drugome“, kaže za Insajder Tomić koji je devedesetih godina otišao na rad u Nemačku.

Na navode Rio Tinta koji su Insajderu rekli da su od 52 domaćinstva otkupili 51, Tomić kaže da od njih trojice braće jedan jeste prodao i odselio se u Tršić, ali da njih dvojica nisu. Nejasno mu je kako kompanija navodi 51 domaćinstvo, kako kaže, reč je o cifri od 50 domaćinstava.

„Nisu upućeni kao što nisu upućeni gde su došli, u koju zemlju, a po najmanje ko se nalazi na Brezjaku ili ko je u domaćinstvu u jednom dvorištu uopšte. Imaju loše tutore i one koji ih obaveštavaju“, navodi sagovornik Insajdera.

Za Tomića je nova Uredba Vlade Srbije , koja može da se tumači kao nastavak projekta iskopavanja litijuma u dolini Jadra, nesvakidašnja. Vlada se u nedavno donetoj Uredbi poziva na odluku Ustavnog suda iako u toj odluci jasno piše da se njome „ne oživljava“ prva Uredba kojom je utvrđen prostorni plan za projekat Rio Tinta.

„Po mom mišljenju u pitanju je nesvakidašnja odluka pre svega Ustavnog suda koja je doneta verovatno po instrukcijama Vlade. Mislim da će sve ovo dovesti do erupcije nezadovoljstva u narodu. 2016. kada smo počeli ovu borbu, neretko su nas ismevali, a danas sa razumom slušaju i sada je već svima jasno i poznato da ne smemo dozvoliti bilo kakva iskopavanja ili istraživanja minerala ili neminerala, litijuma, bora, nikla u našem regionu, a ni u zemlji. Šta će biti sa nama zavisi od nas samih. Jednu zemlju čini narod, a trenutni politički vrh mora da zna, što se mene tiče, da mi čak ni silom ne mogu oduzeti domaćinstvo, a pogotovo ne milom. To je moj lični stav“, poručuje Tomić.

Ističe da je takav stav veoma objektivan i pita da li je došlo vreme da se ponovo dokazuje da je sloboda najvažnija stavka u životu. Za naš sajt kaže da je tema srpskog kriptonita izuzetno primetna i u medijima u Nemačkoj.

„Ovde su i novinari i narod objektivniji nego kod nas i pitaju šta je to sa Srbijom koja eksplicitno poziva EU i daje na sto svoju zemlju. Niko ovde u Nemačkoj nije svestan kako može Olaf Šolc da garantuje sigurnost naroda Srbije po pitanju rudnika“, prenosi deo atmosfere i podvlači da je dao intervju za drugu vodeću medijsku kuću u Ofenbahu.

„Juče sam otišao u novinsku kuću Offenbach Post i imao sam jedan eksplicitan razgovor, intervju po pitanju rudnika litijuma, po pitanju toga šta traži gospodin Šolc u zemlji koja je rekla ne. Verujte mi, novinska kuća iz Nemačke mene zove da pita šta se to dešava. Ponovio sam da je veliko „ne rudniku“ i za Kinu, i za Rio Tinto, pa tako i za EU i pogotovo Nemačku koja ne želi da kopa litijum kod sebe, a htela bi kod nekog drugoga. Malo je to bilo neprijatno za te ljude koji su vodili sa mnom razgovor, jer sam pomenuo malo i istorijski deo koji obavezuje Srbiju da čuva kosti ljudi koje je upravo ta Nemačka i ti agresori su satanizovali u poslednjih 70-80 godina“, navodi Tomić.

Za njega je, kako kaže, čudna i bolna situacija da se mediji u Nemačkoj više zanimaju za tu temu posmatrajući širi kontekst nego u Srbiji.

„U celoj Evropi je ova tema veoma aktuelna. Oni sad znaju, ako Srbija padne, oni su spaseni. Ako Srbija odlučno govori „ne rudniku“, oni će ekonomski biti i dalje, da kažemo, vezani za druge izvore litijuma, kao što je Bolivija, Čile, pa i Kina. Ali oni traže izlaz iz toga, pa je lakše kopati po Srbiji nego po Nemačkoj i po Francuskoj i Austriji. I sad više nikom nije jasno da li je to jedan dil“, ističe Tomić.

ITomić je godinama aktivan na protestima protiv otvaranja rudnika u dolini Jadra iako odavno ne živi na Brezjaku.

„Mene vuku koreni, detinjstvo, život sa svojom familijom, kosti mojih ujaka koji su me gajili koji su gore u mom selu. Ipak, ono što čini moj brat Dimitrije koji je rođen u inostranstvu i koji je samo gajen po pričama, on je pokazao veću veličinu nego ja. Njemu je nuđeno mnogo više para nego našem bratu koji je prodao, ali on ne želi rudnik i neće da proda domaćinstvo. Što se tiče onih koji su prodali, svi su, kao što je Rio Tinto naveo, to dobrovoljno uradili. Počev od mog brata i prvih komšija“, jasan je Tomić.

No, mišljenja je da je pokrenuta vulkanska erupcija nezadovoljstva što se, kako kaže, videlo i na protestu održanom u Valjevu.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je 19. jula ove godine da je projekat „Jadar“ dobar za Srbiju i za ekonomsku perspektivu razvoja, ne samo za Srbiju već i za ceo region, ističući da će se poštovati najviši standardi kada je reč o zaštiti životne sredine. Šolc je izrazio zadovoljstvo što je u Beogradu potpisan važan sporazum između Evropske komisije i Srbije koji će, kako je rekao, jačati saradnju u snabdevanju sirovinama. „Evropska komisija i Srbija su upravo potpisali važan sporazum koji će jačati našu saradnju u snabdevanju sirovinama. Drugi su takođe sklopili sporazum koji se bavi ovim razvojem – kompanije koje će biti uključene u to, kao i finansijske institucije“, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare u Palati Srbija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je naveo da je reč o važnom evropskom projektu, navodeći da je neophodno da Evropa ostane suverena u svetu koji se menja i ne bude zavisna od drugih, zbog čega treba da se otkriju novi izvori sirovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari