Požar koji je na području pirotske opštine trajao devet dana i koji je konačno ugašen naneo je ogromne štete, ali je sprečena katastrofa na 54.000 hektara endemskih vrsta na području Stare planine koja je 1997. godine proglašena Parkom prirode i koja se prostire na 142.220 hektara.

Požar koji je na području pirotske opštine trajao devet dana i koji je konačno ugašen naneo je ogromne štete, ali je sprečena katastrofa na 54.000 hektara endemskih vrsta na području Stare planine koja je 1997. godine proglašena Parkom prirode i koja se prostire na 142.220 hektara. Pod šumom je 52.414 hekatara a od toga 34.000 hektara je u vlasništvu države. U tom parku prirode raste 1.900 biljaka. Stara planina je stanište i 203 vrste ptica, 30 vrsta sisara i 116 vrsta dnevnih leptira

Kriv ljudski faktor

Načelnik Policijske uprave Pirot Slavoljub Madić je izjavio da su angažovanjem poligrafa i psihologa policije ustanovili da su pojedina lica izazivači požara na Staroj planini i da će protiv njih biti podnete krivične prijave.

– Osnovano se sumnja da je požar iznad sela Krupac izazvao nesmotreni čobanin iz sela Izvor koji je bacio opušak od cigarete u suvu travu. Saslušana su i tri pčelara iz sela Temska za koje se osnovano sumnja da su dimljenjem košnica izazvali požar iznad tog sela. Policija je pre nekoliko dana pritvorila i Letku M. iz Pirota zbog sumnje da je izazvala veliki šumski požar kod Zavojskog jezera na Staroj planini. Ona je u dvorištu porodične kuće svog svekra na obali jezera zapalila suvu travu i staro seno, a vatra se proširila na okolnu borovu šumu koja je buknula. U tom požaru izgorelo je 200 hektara četinara. Istraga je u toku i povodom požara u selu Rosomač i Slavinja gde se takođe sumnja da je požar izazvao ‘’nesmotreni posetilac’’ – kaže Madić.

Iako još uvek nema neke precizne računice, izvesno je da će šteta iznositi nekoliko stotina miliona dinara. Prema nekim nezvaničnim procenama Operativnog Štaba u Pirotu, vatrenom stihijom bilo je zahvaćeno preko 2.500 hektara državnih i privatnih šuma, niskog rastinja i trave. Samo pod državnim šumama požarom je bilo zahvaćeno 1.050 hektara. Za obnovu četinarskih šuma, starijh i do 30 godina, biće potrebno mnogo novca i godina.
Na gašenju požara bili su danonoćno angažovani pripadnici vatrogasno spasilačkih ekipa policije iz Pirota i mnogih drugih gradova iz Srbije, Žandarmerije, radnici Šumskog gazdinstva a u nešto manjem broju i meštani pojedinih sela. Na teritoriji Pirotskog okruga u borbi sa vatrenom stihijom upotrebljeno je 45 vatrogasnih vozila, ali je završni udarac vatri dao ruski avion „iljušin 76“ koji je na ovom području dejstvovao nekoliko puta.
– Kao i mnogo puta do sada naši pripadnici su dokazali da su osposobljeni za izvršavanje mnogo složenijih zadataka. Oni su danonoćno bili angažovani, odmora gotovo da nije bilo – kaže komandant Žandarmerije iz Niša potpukovnik Bratislav Dikić.
Rukovodilac Operativnog štaba Mile Jovičić je izjavio da je na gašenju požara u ovom kraju u jednom trenutku bilo angažovano 303 pripadnika vatrogasno- spasilačkih jedinica, 150 pripadnika žandarmerije, oko 50 radnika pirotskog Šumskog gazdinstva, pripadnici helikopterskih jedinica Vojske Srbije, pripadnici Policijske uprave iz Pirota, a u selu Temska je bilo i 20 vojnika.
– U selima Temska i Krupac u akcije gašenja požara uključio se veliki broj meštana. U pojedinim selima, posebno tamo gde je bio nepristupačan teren, imali smo međutim potpunu nezainteresovanost meštana za suzbijanje vatre. Nisu hteli da nas vode na lice mesta, a vatrogascima iz drugih gradova i Žandarmeriji upravo su nedostajali lokalni vodiči. Mnogi kojima smo se obraćali, ostali su hladnokrvini. Svetao je primer je Mile Ilijev iz Odorovaca koji je svoju kuću ustupio Žandarmeriji – kaže Jovičić.
Teren je uglavnom bio jako nepristupačan i veoma se teško prilazilo pojedinim stenama i liticama na planini. Pripadnici žandarmerije i vatrogasci su natčovečanskim naporima uspevali da stignu do žarišta. Komandir Vatrogasne jedinice pirotskog SUP-a Miroljub Ignjatović kaže da su se ponekada vezivali za drveće i spuštali niz liticu. To potvrđuju i vatrogasci Miodrag Janačković, Dejan Jovanović i Petar Stefanović.
– Spuštali smo se niz litice vezujući se jedan za drugoga i praveći lanac oko vatre. Drugi način nije postojao jer je teren jako nepristupačan – kaže Jovanović, dok Janačković i Stefanović dodaju da su pucale stene i da su usijane kamene lopte padale na ljude i širile požar.
Direktor Šumskog gazdinstva u Pirotu Novak Mitrović kaže da će najpre morati da izvrše sanaciju terena gde su goreli beli i crni bor.
– Pod četinarima je izgorelo oko 500 hektara i biće potrebno najmanje dve godine za pošumljavanje. Srećom viši delovi Parka prirode gde se nalaze endemske vrste nisu zahvaćene. Od NIP-a očekujemo pomoć oko sanacije terena-kaže Mitrović.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da je lokalna samouprava pružila svu logističku podršku akcijama gašenja požara, ali da je rano da se procenjuju štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari