Kragujevačka policija i pripadnici Republičke ekološke inspekcije pronašli su, u gružanskom selu Bečevica, kod Knića, cisternu od jedne tone i 27 buradi, zapremine od po 200 litara, koja su pripadala Industriji boja i lakova Zvezda Helios iz Gornjeg Milanovca. Policija je saopštila da je u cisterni i buradima pronađena materija za koju se sumnja da je toksičnog karaktera, i koja može da ugrozi ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Sadržaj cisterne i buradi poslat je na analizu u Institut za javno zdravlje u Ćupriji. U ekološkoj inspekciji ističu da policijska akcija u Bečevici i drugim selima gornje Gruže još nije okončana, jer se sumnja da u tom kraju postoje mnogo veće količine opasnog otpada od pronađenih uoči minulog vikenda. Ljiljana Marinkovićiz ekološke inspekcije kaže da su meštani Bečevice burad iz firme „Zvezda Helios“ nabavljali još 2007, ne znajući da se u njima nalazi opasna materija, kojom su posipali međe i farbali ograde, dok su praznu ambalažu koristili za razne namene u svojim domaćinstvima.

Žitelji Bečevice kažu da su burad po ceni od 150 dinara po komadu, ili za džabe dobijali „od jednog momka iz Vrnave“, sela nadomak Gornjeg Milanovca. U rukovodstvu Mesne zajednice Bečevica tvrde da su, pored tog, i sva ostala sela iz gronjogružanskog kraja tri godine unazad skladištila burad iz fabrike boja „Zvezda Helios“. U MZ Bečevica apeluju na meštane svog i ostalih sela gornje Gruže da prijave koliko buradi iz „Zvezde Helios“ imaju u svojim domaćinstvima.

Prošle nedelje je zvanično objavljeno da su seljaci iz gornjogružanskih sela opasnim i potencijalno kancerogenim sadržajem cisterni, buradi i kanistera iz Industrije boja i lakova „Zvezda Helios“ iz Gornjeg Milanovca posipali njive u slivu reke Gruže, koja puni Gružansku akumulaciju kojom se vodom za piće snabdeva oko 500.000 žitelja Kragujevca i još nekih mesta u centralnoj Stbiji. Iz kragujevačkog Vodovoda kažu da su fizičko hemijske karakteristike vode za piće u Kragujevcu dobre, te da Kragujevčani piju zdravstveno ispravnu vodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari