U okviru zakonske procedure Javnog uvida u Nacrt Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, te u Izveštaj o strateškoj proceni njegovog uticaja na životnu sredinu, održana je sednica Komisije za sprovođenje javnog uvida, na kojoj se zainteresovana javnost upoznala sa stavom obrađivača planskog dokumenta po podnetim primedbama na njega.


„Javnom sednicom završava se posao na izradi plana, nakon čega će ići na Skupštinu Vojvodine, koja donosi odluku o njegovom usvajanju“, istakla je na sednici Komisije pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušanka D. Sremački i dodala da ovaj plan ima međunarodni karakter, jer je ovo prostor koji se graniči sa Kopačkim ritom u Hrvatskoj.

– Pravo je vreme za donošenje ovog dokumenta, jer se donose sva naša razvojna strateška dokumenta – ocenila je Sremački. Ona ja navela da je to važno za predstojeću implementaciju plana u tom prostoru. – Prostornim planom Gornjeg Podunavlja tačno se precizira šta se može realizovati, šta se mora štititi, te je to naša odgovornost da strateškim dokumentima artikulišemo korišćenje tog prostora – zaključila je Sremački.

Razlozi za izradu plana Gornjeg Podunavlja proističu iz njegovog međunarodnog statusa. Rezervat predstavlja retko očuvan ritski kompleks (Monoštorski i Apatinski rit) sa specifičnim prirodnim, kulturno-istorijskim, turističkim, ambijentalnim i drugim vrednostima.

Zbog poznatih ornitoloških vrednosti ovo prirodno dobro je izdvojeno kao stanište ptica (IBA područje), ali i biljaka i dnevnih leptira (IPA, PBA). Upisano je u Ramsarsku listu kao značajno vlažno područje u skladu sa Ramsarskom konvencijom. Deo je EMERALD mreže kojom su obuhvaćena područja značajna za zaštitu i očuvanje divljih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa i predstavlja potencijalni rezervat biosfere (UNESCOMaB).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari