Gornji Milanovac bez vode, SNS tvrdi da je kriva elementarna nepogoda 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda)

Kiša je stigla do Srbije i to će sasvim sigurno najviše obradovati stanovnike onih gradova koji su ovog leta mesecima bili bez vode. U Gornjem Milanovcu restrikcije vode su sve gore. Kako izgleda ići u školu u kojoj nema kapi vode?

Čitav grad bez vode. Restrikcija nisu pošteđene ni bolnice, ni vrtići, ni škole. Roditelji razmišljaju da li uopšte decu da šalju na nastavu, prenosi N1.

„Imam devojčicu treći razred. Učiteljice su im rekle da donose asepsol i medicinski alkohol kako bi mogli da očiste ruke kada treba da užinaju“, kaže Dušan Carević iz Gornjeg Milanovca, roditelj dvoje dece.

“Zamislite kada dete dođe sa igrališta i nema gde da opere ruke. Ili kada ne može da vrši nuždu. Šta treba da radi“, objašnjava Ivan Stevanović, predsednik Saveta roditelja OŠ „Sveti Sava“.

„Ukoliko se situacija sa vodom ne promeni, tražićemo da se prekine nastava. Sve dok deca ne budu imala vodu, kao osnovnu životnu potrebu“, kaže Kristina Milošević, članica Saveta roditelja u Gimnaziji.

Vladimir Milisavljević, predsednik Sindikata obrazovanja u Gornjem Milanovcu, kaže za N1 da su u školama “suspendovana sva prava đacima o higijeni“.

“Ukinuli smo deci higijenu jer je to bilo veoma interesantno. Da vidimo da li deca u Milanovcu mogu da žive bez higijene. Bacili smo ih u rizik od zaraznih bolesti. Pa ćemo videti. Ako se dogodi, okrivićemo nekog dežurnog nastavnika. Stavili smo im vodu u pojilišta. Pa smo ih doveli da se napoje. Ukinuli smo im pranje ruku i odlazak u toalete. Znate šta! Kako izgleda? Voleo bih da dođe ministarka prosvete i provede jedan dan u klupi“, kaže Milisavljević.

Lokalno vodovodno preduzeće konačno rešenje vidi u izgradnji brane. A za trenutno razrešenje krize vodosnabdevanja u Gornjem Milanovcu očekuju da padne kiša u Arilju na izvorištu Rzav.

U lokalnoj samoupravi muk. Ali ne i u gradskom odboru SNS. Naime, oni su se oglasili, ali zbog protesta nezadovoljnih stanovnika Gornjeg Milanovca. Grupu građana „Uzinat“ prozivaju da su organizatori i da je „ulica njihovo prirodno stanište“. A za nestašicu vode kažu – elementarna nepogoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari