Nema ljubitelja i poznavaoca odbojke u Srbiji koji se nije od srca obradovao izboru jednog od najboljih, najtrofejnijih i najcenjenijih ovdašnjih odbojkaša svih vremena Nikole Grbića za selektora A reprezentacije naše zemlje, a tek prošle godine „penzionisani“ dobroćudni gospodin ispod mreže ne želi i ne može da sakrije sreću zbog promocije u naslednika Igora Kolakovića.

– Ljubav prema nacionalnom dresu bratu Vladimiru i meni usadio je otac Miloš, kapiten selekcije koja je 1975. na EP osvojila prvu medalju za našu zemlju. Ta ljubav nije prestajala ni posle 2010, kada sam se povukao, jer sam stalno bio blizu ekipe. Uvek sam se nadao da ću jednog dana sesti na klupu Srbije… Ne mogu da obećam odličja, to nikada nisam radio. Samo kažem da ćemo svi dati sve najbolje od sebe za uspehe. Videćemo kolike – poručio je Grbić u svom skromnom stilu.

Zato je karijera doskorašnjeg trenera Peruđe bila pompezna. Član odbojkaške Aleje slavnih, rođen 6. septembra 1973. godine u Kleku kraj Zrenjanina, kao mlađi sin čuvenog odbojkaša Miloša Grbića i brat druge žive odbojkaške legende Vladimira Grbića, osvojio je dve titule prvaka i tri Kupa Italije, naslov šampiona Rusije, (po) dve Lige šampiona i Superkupa Evrope, jedan Kup CEV-a i Kup kupova. Zvanično najbolji odbojkaš Starog kontinenta iz 1997. u svet odbojke ušao je u lokalnom Banatu, odakle je prešao u Vojvodinu, da bi se posle samo jedne sezone u Novom Sadu, daleke 1994, obreo na Apeninima. Italijani ga pamte kao zvezdu Montikjarija, Traka, Kunea, Sislija, Milana, Pjaćence i Trentina, koji je tačku na igrački život stavio u ruskom Rubinu iz Kazanja.

Sa reprezentacijom je od 1995. do 2010. osvojio neverovatnih 19 medalja. I to olimpijsko zlato i bronzu, drugo i treće mesto na Svetskim prvenstvima, jedan pobednički pehar, srebro i četiri bronze na šampionatima Evrope, četiri zvanja viceprvaka i dva bronzana odličja u Svetskoj ligi, (po) jednu bronzu u Svetskom kupu izazivača, Svetskom Kupu šampiona i Svetskom kupu.

Supruga Staša, sinovi Mateja i Miloš mogu da budu ponosni i na brojna lična turnirska priznanja diplomiranog menadžera u sportu, uz svog zemljaka Ivana Miljkovića i Brazilca Žibu jedinog učesnika četiri polufinala SP, kojeg je Olimpijski komitet tadašnje Jugoslavije proglasio za najboljeg muškog sportistu 1997, a Sportski savez Srbije mu pre pet leta uručio Majsku nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari