Novovaroški ljubitelji pozorišta sa simpatijama su dočekali prvi susret sa članovima pozorišnog ansambla „Radoje Domanović“ iz Rače, koji su prošlog četvrtka na sceni ovdašnjeg Doma kulture, izveli urnebesnu Nušićevu komediju „Gospođa ministarka“ u režiji i adaptaciji Dejana Cicmilovića.


Odličnom izvedbom kultnog komada, iz pera jednog od najvećih srpskih komediografa, romanopisaca i začetnika retorike – Branislava Nušića, račanski glumci uspeli su da do suza nasmeju domaću publiku, koja je pozdravila prilično ubedljivu glumu i režiju jednog razigranog sna o opsesiji, ludilu vlasti, potrebi i težnji da se izađe iz palanačkog mentaliteta i duše, iz svoje „tesne kože“ i da se postane neko i nešto. Sjajna Gorica Milojević, koja tumači lik Živke, ali i Uroš Petrović (Čeda), Saška Milojević (Dara), Petar Stojanović (Raka), Dragan Ašić (ujka Vasa) i ostali protagonisti u predstavi, sasvim solidno su svojim glumačkim umećem dočarali kontrast dva sveta – onog dole, sa margine društva, i onog gore, prepunog moći i bogatstva, odnosno životarenja u bedi, i ministarskog nebeskog carstva. Predstava odiše dinamikom, uzbudljiva je, nabijena tragikomičnom energijom i objedinjena je vizijom sveta između tvrde i teške realnosti, i žalostivih napeva tipa „srušiše se divni snovi moji“. Zahvaljujući odličnog režiji, po mišljenju kritike, „Gospođa ministarka“ , ipak, ne pati od dosadnog savršenstva, već, bez puno odstupanja i inovacije u odnosu na originalnu verziju, apostrofira palanačku duh-dušu Nušićeve komedije.

Račanska „Gospođa ministarka“ pre gostovanja u gradu na padinama Zlatara, inače, nasmejala je publiku širom zemlje i osvajala brojna priznanja, među kojima se izdvaja nagrada publike za glumačko ostvarenje dodeljeno Gorici Milojević za ulogu Živke, a na ovogodišnjim 30. Nušićevim danima u Smederevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari