Deseti put po redu, u gradskom parku kraj Dunava, održana je tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je u Velikom Gradištu veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u našoj manifestaciji.


Po tradiciji, u okviru manifestacije izabrana je najlepša bašta i balkon grada. Ova akcija traje od aprila, i sastavni je deo akcije uređenja grada. Komisija je obilazila cvetna dvorišta naših sugrađana, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su bile izložene u gradskom parku na velikim panoima.

Otvorena je izložba rukotvorina u „Jefimiji“. Ova umetničko zanatska zadruga osnovana je 2005. godine i predstavlja strukovnu organizacijiu žena koje se bave proizvodnjom rukotvorina i edukaciju iz oblasti tkanja, keramike, veza, zlatoveza, pletenja i drugih rukotvorina.

U gradskom parku, u 15 časova, komesar takmičenja dao je pištaljkom znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja „Gradištanca“. Propozicije su bile jasne, Turistička organizacija obezbedila je drva za vatru, kuvao se čist Gradištanac, u predhodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je bilo na umešnosti kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici su sređivali svoje štandove, koje je svaka ekipa brižno uređivala, najbolje što ume. Štandovi su bili u etno stilu, a zbog velikog broja takmičara ove godine dodel?ivane su po dve specijalne nagrade.

Najmlađi takmičar koji je skuvao najslađi pasulj bio je Dušan Đurić, a on je dobio specijalnu nagradu. Nagradu je uručila Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije opštine Veliko Gradište. U isto vreme, u gradskom parku, krčkao se pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali, zato što su ovaj pasulj degustirali besplatno. Pasulj za narod kuvala je vojska Srbije- Garnizon iz Požarevca.

Treće mesto u nadmetanju majstora osvojila je ekipa „ Gladne oči“. Drugo mesto osvojio je pasulj koji je skuvala ekipa „Roze kuća“. Predsednik je kao vrhunski eliksir za dug život preporučio pasulj koji je skuvao Sava Glišić iz Temišvara, glavni kuvar ekipe „Kod baba Zorke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari