– U okviru Internacionalnog festivala „Dani hrane, pića i kulture različitih regija“, prije nekoliko dana u pljevaljskom hotelu Gold, studenti kulinarskog menadžmenta Akademskog centra u Pljevljima priredili su veče turske nacionalne kuhinje.

Turska kuhinja je veoma raznovrsna pa su se na meniju našli: povrće u hladnom umaku, jogurt čorba sa nanom, punjeni patlidžan, sarma u jagnjećoj maramici, teletina sa bamijama i grilovanim povrćem i druga jela, a za desert kadaif i tulumbe.

Anita Mitrović-Milić, direktorica HEC Miločer, istakla je da su studenti pokazali inovativnost i originalnost, kada je u pitanju turska kuhinja. „Nalazimo se u velikoj učionici gdje će studente na kraju ocijeniti svi prisutni i na taj način će steći pravu sliku o svom napretku. Naša namjera je da studenti prođu kroz recepte različitih kultura i država, da se upoznaju sa internacionalnim kuhinjama i da to sa svojim instruktorima odrade na način kao što je upriličeno ovoga puta“ , rekla je Anita Mitrović-Milić.

Večeri Turske hrane, muzike i pića prisustvovala je i delegacija opštine Pljevlja na čelu sa gradonačelnikom dr. Filipom Vukovićem i potpredsjednikom Avdom Ajanovićem. Specijalni gosti večeri su bili predstavnici Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj TIKA, na čelu sa menadžerom dr. Gokćenom Kalkanom. Dr. Kalkan je zahvalio domaćinu na pozivu i istakao da je razvojna agencija TIKA zastupljena u 23 države i da već tri godine radi u Crnoj Gori.

– Od mog dolaska u Crnu Goru, prije tri godine, ovo je moj drugi boravak u Pljevljima. Upoznao sam predsjednika i podpredsjednika opštine sa kojima imam veoma dobru saradnju i komunikaciju. Na današnjem sastanku smo razgovarali o nekoliko projekata koji se odnose na obrazovanje, zdravstvo, kulturu i još neke projekte, rekao je dr. Kalkan.

Potpredsjednik opštine Avdo Ajanović je istakao da će saradnja opštine Pljevlja i razvojne agencije TIKA biti dobra i u narednom periodu. „Zasigurno možemo očekivati određene projekte iz oblasti prosvete, što ovaj put podrazumijeva opremanje jedne školske fiskulturne sale, a druga škola će dobiti grijanje. Ove godine očekujemo izradu projektne dokumentacije a u narednom periodu i potpunu realizaciju. U veoma bliskoj budućnosti očekujemo i saradnju na još nekim projektima“, kazao je Ajanović.

Uz lijepe riječi i prijatnu tursku hranu gosti su uživali, a studenti Akademskog centra pokazali su svoj veliki kulinarski talenat i organizacioni potencijal. Za kulturno umjetnički ugođaj bio je zadužen ansambl KUD-a „Volođa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari