Gostiljac: Policija ima jasnu sliku ko je ubio advokata Ognjanovića 1Foto: N1

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor u trajanju do 30 dana za dvojicu muškaraca koji se sumnjiče da su prošlog meseca pokušali da ubiju beogradskog advokata Marka Vujoševića.

Kako je saopštio sud, njima je pritvor određen zbog opasnosti da bi na slobodi pokušali da utiču na svedoke, ali i da u kratkom periodu pokušaju ponovno izvršenje krivičnog dela.

Predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac u izjavi za Danas naglašava da je zadovoljan reakcijom tužilaštva i policije, dodajući da je hitro hapšenje delom i posledica generalnog uputstva republičkog tužioca prema kojem se svaki napad na advokate tretira kao prioritet.

– Čini mi se da počinjemo da vidimo efekat svih napora da se poveća bezbednost advokata. Kao što sam više puta isticao, brzo hapšenje je od najveće važnosti kako bi se predupredili budući napadi na advokate. Potencijalni počinilac nekog dela se ne plaši toliko drakonske kazne, koliko izvesnosti da će zbog zločina odgovarati, navodi Gostiljac.

Podsetimo, napad na advokata Marka Vujoševića dogodio se 21. januara u Resavskoj ulici u Beogradu. Njemu je prišao napadač i ispalio osam metaka. Sam Vujošević je prošao bez povreda, ali je pripadnik njegovog obezbeđenja S. Š. lakše ranjen. Prema saopštenju suda, pritvor je određen za I. N. i T. N., koji se pored pokušaja ubistva sumnjiče i za neovlašćeno držanje oružja, ali i neovlašćeno držanje i puštanje u promet opojnih droga.

Nekoliko dana nakon napada na Vujoševića, u beogradskom naselju Bežanijska kosa iz vatrenog oružja lakše je ranjen advokat Arsenije Stefanović. Kako ističe Gostiljac, još uvek nema nikakvih informacija o istrazi ovog zločina, napominjući da bi u toku naredne nedelje trebalo da bude održan sastanak stalnog tela za bezbednost advokata, kada će biti informisani o toku istrage.

Stalno telo osnovano je na insistiranje advokatskih komora nakon što je u Beogradu 28. jula 2018. godine ubijen advokat Dragoslav Miša Ognjanović. Govoreći o istrazi ovog ubistva, Viktor Gostiljac napominje da je optimista da bi istraga organizovanih kriminalnih grupa mogla da dovede do pomaka i u ovom slučaju.

– Utisak koji sam stekao je da policija ima poprilično jasnu sliku ko je odgovoran za ubistvo Dragoslava Ognjanovića, ali da je problem bio pronaći dokaze koji bi bili dovoljni za osuđujuću presudu. Nadam se da bi istraga kriminalnih organizacija u tom smislu mogla da dovede i do razrešenja ovog slučaja, napominje Gostiljac.

Priveden Naser Keljmendi

Prema pisanju „Večernjih novosti“ juče je u Loznici priveden Naser Keljmendi, osoba koju mediji, pozivajući se na policijske podatke, označavaju kao jednog od najvećih narko-dilera u regionu. Keljmendi je priveden u svojstvu građanina, a razlog za hapšenje do zaključenja ovog izdanja nije bio poznat.  Kako pišu Novosti Keljmendi je uhapšen juče oko 13,30 u jednom hotelu na ulasku u Loznicu. Izvori lista navode da kod njega nije pronađeno ništa što bi ga povezalo sa nekim krivičnim delom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari