Pakistanska vojska vodi žestoku borbu protiv talibanskih pobunjenika na ulicama Mingore, glavnog grada u dolini Svat, u pokušaju da preuzme kontrolu nad ovom oblašću. Ovo je dosad najvažnija bitka u vojnoj ofanzivi protiv talibana u Svatu.

Lokalno stanovništvo kaže da je vojska preuzela kontrolu nad koridorom od predgrađa ka centru grada. Takođe oni navode da je vojska opkolila četiri obližnja sela Tahtaband, Garozaji, Navakalaj i Šahdaru. Predstavnik talibana potvrdio je da je vojska ušla u Mingoru, ali demantuje navode vojske da je ubijeno 17 talibana. On je takođe rekao da će se talibani boriti protiv snaga bezbednosti do poslednjeg daha.

Predstavnik vojske general Atar Abas rekao je da će operacija u Mingori verovatno biti spora, kako bi se izbegle civilne žrtve budući da se 20.000 civila nalazi u klopci između dve vatre. „Ovo je krajnje teška i opasna operacija, jer proces očišćenja od pobunjenika ide postepeno od ulice do ulice, od kuće do kuće“, kaže Abas. On je dodao da je grad Mingora potpuno opkoljen i da je veći deo municije pobunjenika uništen. Novinarima nije dozvoljeno da uđu u grad, tako da nije moguće potvrditi verodostojnost ovih navoda. Prema navodima Abasa, vojska je preuzela kontrolu nad nekoliko važnih raskrsnica, uključujući i Zeleni trg gde su talibani izveli nekoliko pogubljenja. Načinjen je progres ka drugim delovima doline Svat, a navodi se da je grad Mata potpuno očišćen od pobunjenika. Policijski čas i dalje je na snazi u celoj oblasti. Veruje se da bi pobeda vojske nad talibanima u ovoj oblasti pojačala podršku javnosti za mnogo veće i šire ofanzive protiv militanata. Više stotina civila je poginulo a više od milion ljudi izbeglo iz doline Svat od početka vojne operacije.

Operacija u dolini Svat i okolnim oblastima ima jaku podršku Vašingtona, koji vrši pritisak na Pakistan da što pre iskoreni pobunjenike koji koriste teritoriju zemlja za izvođenje napada protiv američkih snaga. Ofanziva u Mingori, koji se nalazi stotinjak kilometara od pakistanske prestonice, mogla bi se pokazati kao najveći izazov u dosadašnjoj borbi protiv talibana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari