U Austriji su juče održani predsednički izbori, na kojima su analitičari predviđali pobedu aktuelnog šefa države Hajnca Fišera. Građani su imali mogućnost da biraju između tri kandidata – Fišera, predstavnice desničarske Slobodarske partije (FPO) Barbare Rozenkranc i predstavnika Hrišćanske stranke Rudolfa Geringa.

Rozenkranc, koja spada u „tvrdo krilo“ ekstremne desnice, na samom početku predizborne kampanje kritikovana je zbog svoje podrške ukidanju zakona o zabrani veličanja Trećeg rajha. Ona ima desetoro dece, kojima je dala stara germanska imena, a njen suprug radi za jedan ekstremno desničarski medij. Na drugoj strani, Gering je kandidat koji se poziva na rimokatoličke vrednosti koje želi da vrati u Austriju.

Fišer tokom predizborne kampanje nije želeo direktno da se suoči sa svojim protivnicima, koji su mu stalno prebacivali da je neaktivan predsednik, te da se ne interesuje za građane. On je isticao da želi jasan ishod izbora, to jest ubedljivu pobedu. Istraživanja su pokazala da bi Fišer mogao dobiti čak 80 odsto glasova za svoj drugi mandat. Fišer je 2004. godine, kada je prvi put izabran za šefa države, pobedio kandidatkinju Narodne partije (OVP) Benite Ferero Valdner sa 52,39 odsto glasova.

Najveći broj glasova do sada na predsedničkim izborima osvojio je Rudolf Kirhšleger 1980. godine, prilikom reizbora, kada ga je podržalo 79,87 odsto birača. Rozenkanc nije očekivala pobedu na jučerašnjim izborima, ali je sebi postavila za cilj da ostvari najbolji rezultat koji je ikada ostvario kandidat FPO, a to bi bilo 17 odsto glasova, dok je Gering, kojem nisu davane gotovo nikakve šanse, maštao o ulasku u drugi krug izbora sa Fišerom.

Ukupno 6.355.620 Austrijanaca imalo je pravo glasa, što je rekordan broj, pošto su prvi put, na predsedničkim izborima, pravo glasa imali građani stariji od 16 godina. Novina ove godine jeste i to što je postojalo pravo glasa putem pošte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari