Gotovo milion ljudi u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj pije kancerogenu vodu

Toksične slavine: Arsen u vodi

Ostavite komentar


  1. Napredno, nema šta. Ali, imam rešenje. Ugledajte se na Zrenjanince i rešite problem. Promenite ime grada.

  2. „U sve četiri zemlje maksimalna dozvoljena količina arsena je 10 mikrograma po litru, µg/L. To je limit koji preporučuje SZO i koji propisuju zakoni EU koje prihvataju i mnoge zemlje koje još nisu članice, uključujući Srbiju.“
    Piše u članku, ali, kako je to u praksi „rešio“ Grad Zrenjanin, na pr. kod nas, u Elemiru, mestu sa više od 4.000 stanovnika:
    Po proglašenju vode „neispravnom za piće“, promptno!, čim je EU utvrdila novu „dozvoljenu donju granicu“ As-arsena, na 10 mikrograma/litru, koja je pre toga bila 50, kada je voda bila „ispravna“, donošena je voda iz N. Sada, oko 60 km od Elemira, nekoliko m³ na više od 4.000 stanovnika-stoka i dalje koristi „neispravnu“, iz vodovoda, koji smo sami izgradili, 1970/71, oko 25 km! i predali „na upravljanje i održavanje“-oduzeto nam je, praktično, gradskom JP!!!
    Onda su prekinuli sa cisternama čiste vode iz N. Sada, pa su napravili „mikročesmu“-tzv „EKO“ česmu, koje protežira prof. Dalmacija i ekipa i koja „sa hemijom“ čisti gvožđe, zbog koje je žućkasta, i mirise-NE ČISTI OD ARSENA!!! A, u kakvom je stanju, sada, česma plaćena(a ne isporučena!!!) 2,9 milina din.-montirana je „domaća“, a, kupljena strana, koja je u selu gradonačelnika, Kleku!!!
    To je naša stvarnost-praksa, i još nešto, Grad hoće da cenu, koja će biti veća od sadašnje 29,36 bez PDV, da „preraspodeli“ i na 40% stanovništva, koji ne žive u gradu!!!???
    Slično se dešava i sa „preraspodelom“, za cenu zemnog gasa-plinom, gde potrošači po selima(22), koji plin troše „bez gubitaka“, učestvuju ovakvom „zrenjaninskom metodom“, plaćaju skuplji plin, građanima, na daljinskom grejanju, čija je“toplana“ nekoliko km od potrošača i ima velike gubitke „na transportu“, naravno!!!
    I, uraditi analizu „štetnosti As na ljude i životinje“, ovlašćene ustanove, da ne bi morali, kao sa „aflatoksinom“, da je proveravamo „kod drugih“ i na kraju, da „moranje“ da se prave „fabrike čiste vode“ iz političkih-PROVIZORSKIH razmišljanja političara, „na vlasti“-upravi opština i Gradova Srbije!!!
    Pozdrav iz Banata!

  3. Molim vradsko vece Kikinde i odbornike da proglase nasu vodu tehnickom vodom,jer i sama dr.Brusin kaze da je ne ispravna.I tada kao tehnucku vodu i koriguju cenu te otrovne vode.Sada je placamo oko45 din kao ispravnu zdravu vodu za pice.Svesno nas truju i za to naplacuju celnici Kikinde zarad profita.Od rudne rente je moglo napraviti do sada vec 5 fabrika vode… Gde su pare?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. i 30. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.