"Hajde Srbi, secite i oštrite glogovo kolje, trebaće nam za paradajz": Govorniku s protesta protiv Rio Tinta u Užicu određen pritvor do 30 dana 1Milovan Petrović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Viši sud u Užicu odredio je pritvor do 30 dana Milovanu Petroviću koji je tokom vikenda uhapšen zbog govora 7. avgusta na protestu u Užicu protiv Rio Tinta i rudarenja u Srbiji.

Za portal Nova.rs je u Višem sudu u Užicu rečeno da se Petroviću stavlja na teret krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja i ugrožavanje sigurnosti“.

„Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Užicu je juče na obrazložen predlog javnog tužioca doneo rešenje o određivanju pritvora prema osumnjičenom Milovanu Petroviću iz Milićevog sela kod Požege. Pritvor po ovom rešenju može trajati najduže 30 dana. Petroviću se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela ‘pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja’ u sticaju s krivičnim delom ‘ugrožavanje sigurnosti'“, rečeno je u Višem sudu.

Milovan Petrović, inženjer tehnološke hemije, javnosti je poznat po tome što na svojoj fejsbuk stranici kritikuje sve što se tiče ugrožavanja životne sredine.

Petrović je uhapšen tri dana pošto je u govoru u Užicu između ostalog rekao: „Ako banda uspe da otvori rudnik u ovoj zemlji, mi smo svi gotovi, ja ne znam šta tu nije jasno? Narko-kartel je preuzeo Srbiju, s ovom ćipuljićkom bitangom na čelu i ubija nam decu, kako ovaj narod ne razume to? Da li mislite, ako se otvori rudnik litijuma, da će u Beogradu biti bezbedni? Pa neće, zagadiće sve i napraviti deponiju za Evropu. Godinama ovaj narod šeta i šta je dobio šetnjama? Hajde Srbi, secite i oštrite glogovo kolje, trebaće nam za paradajz. Gde je radio Rio Tinto tamo više ništa ne raste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari