Gračanica: Gužve ispred kovid ambulanti, nedovoljno testova 1Ambulanta u Gračanici Foto: RTV KiM; izvor: KoSSev

Broj novozaraženih korona virusom poslednjih dana obara rekorde. U Gračanici su sve veće gužve ispred kovid ambulanti, pa lekari pozivaju na vakcinaciju kako bi što pre stekli kolektivni imunitet. Iz Kriznog štaba saopštavaju da je situacija stabilna.

Opština Gračanica u poslednjih deset dana ima povećan broj zaraženih, a građani koji imaju prateće hronične bolesti spadaju u zabrinjavajuću grupu bolesnika, kazala je za RTV Kim lekarka opšte medicine u Domu zdravlja Gračanica, Marija Ivić Dešić.

Ona napominje da klinička slika kod 95 odsto zaraženih nije nalik onoj sa kojom su se susretali prošle godine ili na početku pandemije.

„Simptomi su, za razliku od prethodnih talasa, različiti. Vrlo često mešamo simptome korone sa drugim virusima i najobičnijom prehladom. Ni mi sami ne možemo da napravimo razliku u krvnoj slici, da li se radi o koroni ili običnoj virusnoj prehladi, kod svakog pacijenta je to individualno. Trudimo se da, koliko je moguće, na vreme i u prvim danima otkrijemo da se radi o kovidu, kako bi sama terapija imala što bolji uspeh“, kazala je ona.

Dešić napominje da ova ustanova nema mogućnosti da ispita da li je kod pacijenata prisutan omikron soj korona virusa. Međutim, na osnovu postojećih istraživanja u svetu i centralnoj Srbiji, može se zaključiti da je infekcija koju ovdašnji pacijenti imaju slična omikronu ili čak ista.

„Ne možemo da tvrdimo to, jer nemamo dokaz. U ovom talasu korone je blaža klinička slika, uglavnom se javljaju pacijenti koji su već preležali kovid i koji su vakcinisani. Samim tim što je klinička slika blaža, sasvim je dovoljno da se primenjuje terapija i da se lečenje sprovede u kućnim uslovima. Svako od naših pacijenata dolazi na kontrolu od dva do tri dana, po potrebi i istog tog dana ako mu bude loše, ali iz prakse, iz kovid ambulante, ono što vam mogu reći je da se sva lečenja završavaju u kućnim uslovima“, rekla je ona.

U Domu zdravlja Gračanica moguće je uraditi brzi antigenski test na korona virus, a poslednjih dana ispred kovid ambulante primetne su sve veće gužve.

„Antigenske testove posedujemo u vrlo malom broju. Nažalost, jako ih teško nabavljamo i teško dolazimo do njih. Priliv pacijenata je veliki, ispred kovid ambulanti su svakodnevne gužve i veliki broj ljudi čeka. Na nama, lekarima, je da pravimo selekciju koga ćemo testirati, a koga ne. Sa testovima smo ograničeni, svima nama znači kad bi istog trenutka znali da li je neko pozitivan ili nije. Prednost imaju pacijenti sa pratećim hroničnim bolestima. Ukoliko možemo nekako da zaštitimo produbljenje tih bolesti, da se ne iskomplikuje. Oni, deca i trudnice su nam primarni. Ostatak naroda – ukoliko ostane testova. Šaljemo ih u Laplje Selo na PCR testiranje, iako znate da je to proces i da se čeka do dva dana“, kazala je Dešićeva i savetovala meštanima da se vakcinišu, kako bi što pre stekli kolektivni imunitet.

Koordinator za vakcinaciju Doma zdravlja Gračanica Vladimir Petković za RTV Kim kaže da su delimično zadovoljni procesom vakcinacije, ali da je interesovanje građana poslednjih dana smanjeno.

„Imamo prilično dobar broj vakcinisanih ljudi. Grubo rečeno, možemo reći da smo prešli 60 odsto vakcinisanih punoletnih građana. Ovim brojem nismo u potpunosti zadovoljni, tako da apelujem na sve naše sugrađane, a pogotovu na one koji uopšte nisu vakcinisani nijednom dozom, da se što pre odluče na taj korak“, rekao je Petković.

On je apelovao na meštane koji su primili dve doze vakcine, da u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović „Batut“ iz Beograda vakcinišu i buster dozom.

„Među mladima ima najmanje vakcinisanih, tako da bi trebali da se što pre vakcinišu. Vakcinacija pruža zaštitu i u velikoj meri će nas zaštititi, ukoliko dođe do zaražavanja, od teže kliničke slike i težeg oblika bolesti, kao i posledica koje preležani kovid može da izazove“, kazao je Petković.

U skladu sa brojem prijavljenih, Dom zdravlja Gračanica organizuje odlazak na vakcinaciju jednom nedeljno (u sredu), a meštani se mogu prijaviti u Domu zdravlja u Gračanici, Donjoj Gušterici, Kosovu Polju i Ugljaru i u Domu zdravlja Obilić u Prilužju.

Pre dva dana na Kosovu su stupile na snagu nove, pooštrene antikovid mere. Meštani opštine Gračanica sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala kažu da su naviknuti na epidemiološke mere, te da njihovo pooštravanje nije ništa novo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari