Srbija plaća užasnu cenu neodgovorne politike zbog koje je poklonila 51 odsto Naftne industrije Srbije Ruskoj kompaniji „Gaspromnjeft“, a rudnu rentu naplaćuje samo tri umesto 30 odsto, što je evropski prosek, podsetio je na konferenciji za novinare Slobodan Goševsk, menadžer Gradskog odbora LDP u Zrenjaninu.

On podseća da je naplata rudne rente jedan od osnovnih mehanizama kroz koji država naplaćuje to što je jednoj kompaniji omogućila da eksploatiše njene energetske resurse i kaže da naftna renta za eksploataciju nafte iznosi samo tri odsto od ukupnog prihoda koji se ostvari prodajom tog energenata, a tako niska renta u uslovima kada je naftna kompanija prešla u ruke privatnog stranog vlasnika postaje besmislena.

– Zaista je neshvatljivo da država po tako niskoj ceni dozvoljava Rusima eksploataciju crnog zlata na bušotinama u Vojvodini, utoliko pre što je Srbija jedna od retkih država u svetu koja svoje rudno bogatstvo, naročito kada je reč o izvorištima nafte, nudi po tako niskoj ceni. Povećanje rudne rente na 30 odsto bi značilo uvećanje prihoda po ovom osnovu između 60 i 100 miliona dolara godišnje, u zavisnosti od kretanja cene nafte – ocenio je Goševski.

Prema njegovim rečima, Zrenjanin je samo u 2010. godini oštećen za 468 miliona dinara, što predstavlja 16 odsto prošlogodišnjeg gradskog budžeta. Podatak za tekuću godinu je još alarmantniji, upozoravaju iz LDP, jer će Zrenjanin, prema njihovoj oceni, u ovoj godini biti oštećen za devet miliona evra, što je četvrtina predviđenog budžeta za 2011. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari