"Grad hoće da nam otme legalne placeve i kuće": Građani blokirali Bulevar Zorana Đinđića u Nišu 1Foto: učesnik protesta

Nekoliko desetina građana danas je blokiralo saobraćaj na Bulevaru Zorana Đinđića u Nišu, protestujući zbog „pokušaja“ Grada da, kako su kazali, otme njihove privatne parcele na izuzetno povoljnoj lokaciji pored novog Univerzitetskog kliničkog centra.

Okupljeni su održali konferenciju za novinare na otvorenom i otišli u protestnu šetnju, jer kako su kazali, Grad namerava da im protivzakonito oduzme parcele koje su u katastru upisane kao njihovo vlasništvo, a na kojima su njihove legano izgrađene kuće, zarad „sumnjivih interesa potencijalnih investitora“.

Oni su kazali da veruju da Grad planira da ovu lokaciju obezbedi za Lidl, pošto su, kako su rekli, kod njih već dolazili predstavnici agencije koja zastupa tu kompaniju, raspitivali se da li su voljni da im prodaju parcele i najavili razgovore sa Gradom.

Povod za protest je sutrašnja sednica Skupštine grada, na kojoj će se odlučivati o Petoj izmeni i dopuni Generalnog urbanističkog plana Niša 2010- 2025, koja omogućava da se oko 24,6 hektara zemljišta, na kojem su i njihove parcele, prevede u javnu svojinu.

"Grad hoće da nam otme legalne placeve i kuće": Građani blokirali Bulevar Zorana Đinđića u Nišu 2
Foto: učesnik protesta

Učesnici protesta su kazali da će im sutra, po drugi put u poslednjih 60 godina, biti „oteta“ ova lična imovina.

Objasnili su da su im placevi prvi put oduzeti i pretvoreni u javnu svojinu poZakonu o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta iz 1958. godine.

Pritom, nikada nisu dobili rešenja o eksproprijaciji, niti im je isplaćena nadoknada, već je to oduzimanje tretirano kao „faktička eksproprijacija“.

"Grad hoće da nam otme legalne placeve i kuće": Građani blokirali Bulevar Zorana Đinđića u Nišu 3
Foto: učesnik protesta

Zbog toga, rekli su, decenijama nisu mogli ni da poprave krov koji prokišnjava ili bilo šta dograde, jer su se kuće nalazile na „površini javne namene“, koja je trebalo da služi za potrebe starog Univerzitetskog kliničkog centra, koji je takođe u blizini, a koji tu površinu nikada nije koristio.

Tek 2011. godine, nakon što je obelodanjeno da projekat novog UKC-a ne obuhvata njihove parcele, oni su nizom pritisaka na institucije i protestima izdejstvovali da u niški GUP bude upisano da površina na kojoj su njihove kuće dobije „stambeno- poslovnu namenu“.

„Od tada su se za naše parcele i kuće zainteresovali investitori, pa smo pre pet godina svi imali dogovore i predugovore sa investitorima koji su bili zainteresovani da ovde grade stambeno- poslovni objekat. Sada nas opet, i po drugi put, dovode u situaciju da strahujemo šta će biti sa našim kućama i da li smo svoji na svome. Nećemo odustati od odbrane svoje imovine“, rekao je Aleksandar Pavićević, učesnik protesta i stanovnik na ovoj lokaciji.

On je kazao da su sve kuće na toj lokaciji izgrađene 1936 i 1937. godine, i da nijedna nije nelegalizovana ili bespravno podignuta.

Šta je obrazloženje za „javnu namenu“ privatnih parcela?

U obrazloženju predloga o Petoj izmeni i dopuni GUP Niša 2010- 2025 navodi se da ih nalaže javni interes zbog „nove lokacije objekta Hitne pomoći, uz preispitivanje naleglih namena novog i starog Univerzitetskog kliničkog centra, kako bi se omogućilo povećanje kapaciteta zdravstvene zaštite i formiranje jedinstvenog kompleksa“.

Hitna pomoć, inače, nema dodirnih tačaka sa privatnim parcelama koje bi trebalo da postanu „javne“ jer je između njih novi UKC.

Prema zvaničnim najavama, Hitna pomoć bi trebalo da bude izmeštena u drugi deo grada, kod Stop šopa.

Ovakve izmene i dopune GUP-a inicirala je gradska urbanistkinja Niša Lidija Stefanović- Nikolić.

Šta je prekršeno?

Vlasnici „spornih“ parcela pored UKC uputili su Skupštini grada, gradonačelnici Dragani Sotirovski i Komisiji za planove grada Niša prigovor na odluku Gradskog veća o izradi Petih izmena i dopuna GUP-a.

U prigovoru su između ostalog naveli da Grad pri donošenju ovakve odluke „svesno krši član 46. Zakona o planiranju i izgradnji, koji predviđa da je, pre donošenja svake odluke o izradi planskog dokumenta, nosilac izrade plana u obavezi da pribavi mišljenje nadležnog organa za poslove zaštite životne sredine o potrebi izrade strateške procene uticaja na životnu sredinu, što se u ovom slučaju ne čini“.

Učesnici protesta do objave ovog teksta nisu saopštili da li će se sutra, u vreme održavanja sednice, okupiti ispred sedišta Skupštine grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari