U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu održana je promocija nove knjige Vladimira Pištala- „Venecija“. Autora i urednika Izdavačke kuće „Agora“ koja je objavila knjigu, Nenada Šaponju, kao i publiku, koja je, uprkos vreloj julskoj noći došla na promociju, pozdravila je direktorka Biblikoteke, Beba Stanković.


Šaponja se osvrnuo, ne samo na knjigu „Venecija“, već i na celokupno stvaralaštvo Vladimira Pištala, koji je, podsetimo dobitni NIN-ove nagrade za roman „Tesla, portret među maskama“. Izdavačka kuća „Agora“ objavila je ukupno deset knjiga Vladimira Pištala, a delovi njegovog stvaralaštva već su postali deo obavezne školske literature, čulo se od izdavača, kao i to da najnovije delo, „Venecija“ pred čitaoca iznosi duboko ličnu priču intelektualnog odrastanja i poetskih metamorfoza. Autor posmatra Veneciju na ozarenim licima ljudi iz celog sveta, traži je u zapisima srpskih i svetskih pisaca, u istoriji mediteranskih Slovena i, pre svega, u poeziji.

Autor je čitao odlomke iz knjige koja je izašla pre samo nekoliko dana, ali su prisutni u sali za promocije Narodne biblioteke i na osnovu tih kratkih pasaža mogli po ko zna koji put da se uvere da ovaj pisac piše drugačije, bez robovanja stereotipima.

Pištalo, koji je redovni profesor američke istorije na jednom od američkih koledža, sa neskrivenim divljenjem govorio je o gradu na vodi, koji ga je fascinirao još kada je prvi put otišao da ga vidi. Od tada, do danas, kako kaže, za njega je Venecija jedan od najlepših, ako ne i najlepši grad na svetu, gotovo ostvarenje sna, ali ne samo to, ona je živi dokaz istorije po kojoj su se mešali razni narodi, stvarajući jedno kulturno jezgro koje priznaje različitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari