Predsednik Opštine Trstenik Miroslav Aleksić obišao je sa saradnicima nekoliko sela u trsteničkoj opštini da bi video koliku štetu je naneo grad koji je juče pogodio trsteničku opštinu u poslepodnevnim časovima.


„Obišli smo najugroženija mesta u pojasu od Gornjeg Dubiča, Božurevca, Sugubine, Riljca, Male Drenove i jednog dela Poljne. Ova sela su pretrpela ozbiljne štete. Voćnjaci, vinogradi, kukuruz, pšenica dosta su uništeni. Šteta se kreće od 50 do 100 odsto. Ono što predstavlja problem su protivgradne stanice, koje izgleda nisu dejstvovale blagovremeni i tamo gde je bio dovoljan broj raketa strelci nisu dobili na vreme signal od nadležnih da mogu da dejstvuju. Mada, pitanje je u kojoj meri se može reagovati kada naiđe ovakvo nevreme. Naša komisija za procenu štete izaći će sutra na teren da utvrdi precizno kolika je šteta da bismo nadležnom ministarstvu uputili dopis za pomoć oštećenim gazdinstvima, ako budu u mogućnosti. Sa druge strane, moramo se ozbiljnije pripremati za ovakva stanja. Mi smo iz opštinskog budžeta izdvojili sredstva za kupovinu protivgradnih raketa. Ipak, moramo apelovati na poljoprivrednike da osiguravaju imovinu da bi se zaštitili od ovakvih situacija“, rekao je Aleksić.

Ovom prilikom predsednik opštine obišao je i putne pravce koji su uništeni usled velike količine vode koja je odnela deo seoskih puteva, ili stvorila odrone na lokalnim putevima: „Gotovo da su svi putni pravci na ovom području u jako lošem stanju. Sva raspoloživa mehanizacija Direkcije izaći će odmah na teren i sanirati nanetu štetu u što kraćem roku. Ipak, puteve ćemo srediti i dovesti u redovno stanje, ali je daleko veća šteta koju je grad naneo usevima“, dodao je Aleksić.

Strelci na protivgradnim stanicama zaključuju da se kasno dejstvovalo, jer su kasno dobili odobrenje za delovanje iz komande.

Danas je u opštinu Trstenik stiglo 60 raketa za koje je lokalna samouprava izdvojila dva miliona dinara, jer broj raketa koje je nadležno ministarstvo rasporedilo nije dovoljno za potrebe područja Trstenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari