Grad ne poštuje medijske zakone 1

Glasovima odborničke većine, predvođene SNS-om, Skupština grada Kragujevca donela je gradski budžet za 2018. godinu, u iznosu od oko 6,7 milijardi dinara, od kojih nijedan dinar nije predviđen za projektno finansiranje medijskih sadržaja putem konkursa, čime je, tvrde u opoziciji, prekršen zakon.

U opozicionoj odborničkoj grupi „Šumadijska regija – Pokret slobodnih građana“ ističu da su građani Kragujevca izabrali vlast da raspolaže njihovim finansijama, ali ne „po svom ćefu“, nego poštujući zakone.

Zakon kaže da svaka lokalna samouprava mora da izdvoji određeni procenat budžeta za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja. Podsećaju pritom da Kragujevac ni u prethodne tri godine nije raspisivao konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, iako su u gradskom budžetu bila predviđena sredstva za tu namenu. „Kragujevac je, najverovatnije, jedini grad u Srbiji koji ne finansira medije po zakonima o javnom informisanju i medijima, smatraju u „Šumadijskoj regiji“.

Budžetom za 2018. godinu predviđeno je 26 miliona dinara za unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, a od toga je 21 milion za finansiranje javnih nefinansijskih institucija, a pet miliona za usluge po ugovoru. Osnovano se pretpostavlja da je sav taj novac namenjen Radio-televiziji Kragujevac, koja će, prema nedavnoj odluci Gradskog veća, već početkom naredne godine da uđe u postupak ponovne privatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari