Nakon pisanja medija o teškoj situaciji u kojoj se usled velikih hladnoća i snega našlo stotinak migranata iz Pakistana i Avganistana, koji već nekoliko meseci borave na subotičkoj deponiji, javnost u gotovo čitavoj zemlji je šokirana.

Mnogi od tih uglavnom mladih ljudi su bolesni, pojedini su i sa promrzlinama. Među njima nalazi se i jedno sedmogodišnje dete, a potresni snimci o njihovom boravku pod improvizovanim šatorom na deponiji na minus 20 naveli naveli su mnoge građane da ponude svoju pomoć.

Tako su se čak dve porodice ponudile da prihvate dete u svoje domove. Problem je u međuvremeni rešila lokalna samouprava koja je dete zajedno sa ocem smestila u sklonište za beskućnike. To je međutim presedan, te ostali ne mogu očekivati da im se na taj način pomogne i da budu sklonjenu u neki zatvoreni prostor, jer je lokalna vlast, kako navode, onemogućena da bilo šta učini, jer su oni tu ilegalno.

Gradonačelnik Saša Vučinić je zbog vanredne situacije zatražio tumačenje od nadležnih republičkih organa kako da se grad postavi i spreči moguće tragične posledice po izbeglice iz Azije. Oni, inače, u našoj zemlji mogu boraviti samo ako dobiju azil, a mnogi to nisu zatražili, jer im je namera da pređu u neku od evropskih zemalja. S obzirom na takav status, policija ne dozvoljava ni građanima da im privatno iznajmljuju stanove, niti da ih sklone u svojim kućama.

Migranti osim toga nemaju ni hrane, mnogi od njih su svoje skromne zalihe novca odavno potrošili, ali im građani u tome ipak pomažu. Dostavljaju im odeću, obuću, ćebad, a bilo je i nekoliko humanitarnih organizacija iz Beograda sa paketima odeće i obuće. To će možda ipak pomoći da nesuđeni azilanti prežive u svojim improvizovanim šatorima na deponiji.

Otvoreno prihvatilište za beskućnike

Zbog niskih temperatura u Subotici je otvoren privremeni smeštaj za beskućnike, gde osobe koje nemaju krov nad glavom mogu dobiti topli obrok, tople napitke i boravak sve dok su temperature ispod nule. Beskućnici se zbrinjavaju u saradnji sa Crvenim krstom, Karitasom, Centrom za socijalni rad i Gerontološkim centrom, koji je takođe obezbedio prostorije za prihvat ugroženih osoba. Ovoj akciji pridružile su se i pojedini građani koji u svojim kućama imaju prostora za prihvat ugroženih lica. Grad, međutim, nije u zakonskoj mogućnosti da reši problem migranata na deponiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari