Grad Niš dograđuje kuću porodice zlostavljane devojčice, Igor Jurić ih zove u Vojvodinu ako ne budu zadovoljni 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Grad Niš je započeo dogradnju neuslovne kuće u kojoj živi porodica devojčice koju je u decembru 2019. godine oteo i seksualno zlostavljao Ninoslav Jovanović, u delu medija označen kao “Malčanski berberin”, inače prošle godine osuđen na doživotni zatvor, a prošle sedmice preminuo.

Odluka o rekonstrukciji kuće doneta je nakon kritika dela javnosti da je Grad Karimanovićima ponudio neuslovan i nebezbedan stan, koji su odbili, iako im je prethodno obećan jedan od novih gradskih “socijalnih” stanova.

Zadovoljstvo pred medijima

“Veoma sam zadovoljan. Želim da se zahvalim posebno gradonačelnici Niša, koja je ispunila ono o čemu smo razgovarali, i Gradu Nišu, koji nam je izašao u susret. Dograđeni deo kuće čiji su vlasnici otac i majka moje supruge imaće nešto više od 40 kvadrata – na spratu su dve sobe, kupatilo i hodnik, a dole je još jedna sobica, i u tom delu će naša ćerka da ima svoju sobu. Nadam se da ćemo moći da se uselimo u roku od dva do tri meseca. Sada supruga, ćerka i ja živimo u sobi od 16 kvadrata”, rekao je danas otac devojčice novinarima, koji su pozvani da “ovekoveče” početak radova.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski izrazila je slično zadovoljstvo, uz ocenu da će se zahvaljujući solidarnosti institucija i pojedinaca dobre volje “za dva do tri meseca konačno staviti tačka na ovaj slučaj i pomoći devojčici koja je imala nesreću da doživi to što je doživela”.

Grad Niš dograđuje kuću porodice zlostavljane devojčice, Igor Jurić ih zove u Vojvodinu ako ne budu zadovoljni 2
Foto: Biljana Ljubisavljević

Prema njenim rečima, građevinski materijal je obezbeđen preko Centra za socijalni rad, grube radove izvodi investitor o svom trošku, a one finije radnici javnog preduzeća Nišstan.

U dogradnju kuće uključene su i Gradska stambena agencija, JKP Medijana i vodovod Naissus, koji to neće naplatiti, rekla je ona.

Jurić: Žalosno je da je na čelu Niša osoba koja ne zaslužuje da vodi grad

Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, koji je od početka insistirao na rešavanju stambenog problema porodice Karimanović, koja živi u teškim usovima i ima niske prihode, nije zadovoljan ovim rešenjem.

Grad i država, ocenio je, morali su da obezbede stan u kojem bi devojčica koja je preživela nezamislivo teške stvari mogla da odrasta u normalnim uslovima.

Ova dogradnja jedne već neuslovne kuće je jedno iznuđeno rešenje, na koje je porodica, zbog situacije u kojoj se nalazi, morala da pristine, dodao je on.

“Gradonačelnica je u martu prošle godine u razgovoru sa mnom obećala da će stambeni status Karimanovića biti rešen kroz dodelu jednog od takozvanih gradskih socijalnih stanova, koji su se upravo gradili u ulici Majkovskog, ali se to nije dogodilo. Sadašnje rešenje koje je ponudila je posledica pritiska javnosti. Žalosno je što je na čelu grada Niša osoba koja ne zaslužuje da vodi grad i nije dostojna te pozicije. Potpuno mi je neshvatljivo njeno nerazumevanje za situaciju u kojoj se nalazi ova devojčica”, rekao je Jurić za Danas.

Grad Niš dograđuje kuću porodice zlostavljane devojčice, Igor Jurić ih zove u Vojvodinu ako ne budu zadovoljni 3
Foto: Biljana Ljubisavljević

On je kazao da će se u narednom periodu videti da li je dograđeni deo kuće uslovan za život istraumatizovane devojčice.

Ukoliko to ne bude slučaj, Centar je spreman da im pomogne da se presele u Vojvodinu.

“Spremni smo da im u Vojvodini obezbedimo bolje stambene uslove i zaposlenje roditeljima. Možemo da im finansijski pomognemo, a što je najvažnije da devojčici i porodici obezbedimo stalni nadzor i pomoć psihologa”, rekao je Jurić.

Grad im prethodno nudio stan u potkrovlju koji prokišnjava

Sotirovki i Gradska stambena agencija su krajem prošle godine saopštili da porodica Karimanović, ipak, nije dobila na korišćenje takozvani socijalni stan na gradskom konkursu jer nije ispunila uslove, pošto nema odgovarajuću visinu mesečnih primanja, a uz to živi u zajedničkom domaćinstvu, zbog čega se smatra da ima rešeno stambeno pitanje.

Oni su kazali da su Karimanovićima ponudili u zakup „uslovan gradski socijalni stan starije gradnje, ali da su oni to odbili“.

Jurić je tada objasnio da je ponuđeni stan bio u potkrovlju, na petom spratu, bez grejanja i sa krovom koji prokišnjava.

Grad Niš dograđuje kuću porodice zlostavljane devojčice, Igor Jurić ih zove u Vojvodinu ako ne budu zadovoljni 4
foto FoNet Milica Vučković

On je kazao da je najgore bilo što vrata od jedne sobe izlaze na požarne stepenice sa spoljne strane, što je krajnje problematično za jedno traumatizovano dete, koje još živi u strahu.

Gradska kirija iznosila je 70 evra mesečno.

Devojčicu je, podsetimo, Jovanović oteo 20. decembra 2019, u niškom naselju Brzi Brod, na putu do škole, a nakon toga je zlostavljao deset dana.

Pronađena je u vikendici u niškom selu Pasjača, a on je uhapšen 5. januara 2020. na groblju u Malči, nakon opsežne policijske, vojne i građanske potere koja je trajala 17 dana.

Osuđen je u januaru prošle godine zbog krivičnih dela otmice i produženog silovanja, a kazna doživotnog zatvora koja mu je izrečena bila je prva kazna te vrste u Srbiji, inače propisana Tijaninim zakonom, koji je stupio na snagu 1. decembra 2019. godine.

Kaznu je izrekla sutkinja niškog Višeg suda Tamara Savić.

Jovanović je već bio osuđivan za silovanje jedne žene i jedne devojčice (1995), otmicu dve i silovanje jedne devojčice (2005) i opskurnih poruka ženama na svom fejsbuk profilu (2018), zbog čega je proveo u zatvoru 22 godine.

Deo medija nazivao ga je „Malčanskim berberinom“ jer je svojim žrtvama sekao kosu.

 

Uprava: Pozlilo mu, preminuo u roku od nekoliko sati

Ninoslav Jovanović je preminuo 7. jula uveče, nakon što mu je pozlilo u sobi Kazneno- popravnog zavoda Zabela u Požarevcu, gde je izdržavao kaznu, saopštili su u Upravi za izdržavanje krivičnih sankcija za Danas.

Odmah je prebačen u zavodski stacionar, gde mu je pružena sva medicinska pomoć i urađen EKG srca, a potom prevezen na odeljenje intenzivne nege Opšte bolnice u Požarevcu, gde je posle nekoliko sati umro, kazali su oni.

Uprava je dodala da je “u skladu sa zakonom naložena obdukcija tela”, čiji rezultati do objavljivanja ovog teksta nisu poznati.

Prema najavama, sahrana Jovanovića je sutra u Malči.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari