Nakon sednice Gradskog veća javnosti se obratila predsedavajuća, zamenica gradonačelnika Požarevca Vukica Vasić: – Razmatrana je tačka koja se odnosila na obezbeđenje sredstava za nabavku raketa za protivgradnu zaštitu. Ovo smo smatrali prioritetom jer smo proteklog vikenda imali vremenske nepogode koje su zahvatile našu susednu opštinu Malo Crniće.


Posle izvesnih transformacija u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Sektoru za vanredne situacije, upućen nam je dopis da u okviru naših budžetskih mogućnosti iznađemo sredstva za nabavku raketa. S obzirom na to da budžetom za 2011.godinu nismo imali opredeljena sredstva za ovu namenu, uputili smo dopis komisiji budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine i ona je donela odluku da iz neutrošenih sredstava opredele sredstva od milion i po dinara, rekla je Vasić. Ona je pojasnila proceduru nabavke protivgradnih raketa.

Površina grada Požarevca obuhvata površinu od oko 40.000 hektara obradive površine, te su i štete koje grad može naneti velike. Rakete koje se budu dobile nakon javne nabavke biće raspoređene u 14 protivgradnih stanica, koliko ih ima na teritoriji grada Požarevca. – Mi do sada nismo imali elementarne nepogode ovih razmera i nadamo se da ih neće ni biti, ali delovali smo preventivno i obezbedili neku sigurnost, zaštitili useve, domaćinstva i građane.

Trenutno, kako je Vasić rekla, protivgradne stanice nemaju ni približno dovoljan broj raketa, svaka protivgradna stanica ima ih tek 4 – 5. Neohpodno je da cela teritorija Republike Srbije bude dobro snabdevena, a iz tog razloga se nadležno ministarstvo i obratilo lokalnoj samoupravi za pomoć, jer Republika za ovu svrhu nema dovoljno sredstava, te je traženo da lokalne samouprave koje to mogu iz budžeta obezbede sredstva, a to su gradovi Smederevo, Beograd i sada Požarevac. Vrednost svake protivrgradne rakete kreće se između 27 i 30 000 dinara, a lokalna samouprava će se najverovatnije odlučiti za onog proizvođača koji ih može isporučiti u najkraćem periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari