Vandali su „obeležili“ početak praznovanja velikog muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama, ali i svojim nedelom šokirali sve stanovnike Novog Pazara.

  U noći između ponedeljka i utorka porušena su i oštećena 34 nadgrobna spomenika (nišana) na muslimanskom groblju Gazilar. Oni koji su tog jutra nakon bajramske molitve došli da posete grobove svojih najmilijih, na ulazu u groblje, zatekli su porušene nadgrobne spomenike. Svih 34 nišana kompletno su sanirani zahvaljujući brzoj reakciji Gradske uprave i novopazarskih firmi, a za počiniocima policija još traga. Mada su pojedini mediji objavili da su kamere snimile počinioce i da će biti brzo privedeni, do zaključenja ovog izdanja, to se nije desilo.

 

*Počinioci još uvek nepoznati

Novopazarska policija je saopštila da je izvršen uviđaj i da se intenzivno traga za počiniocima ovog vandalskog čina. Zamenik osnovnog tužioca u ovom gradu Jovan Milanović saopštio je da je nepoznati počinilac ili više njih porušilo i oštetilo 34 nadgrobnih spomenika. „Prema prvim informacijama spomenici su rušeni između dva sata posle ponoći i pet sati ujutru. Sa lica mesta su uzeti otisci, brisevi i oni se trenutno analiziraju. Preuzeli smo i snimke sa nadzornih kamera i policija proverava da li se na njima vide počinilac ili počinioci“, naglasio je Milanović.

Gradska uprava je donela odluku da finansira obnavljanje svih 34 porušenih i oštećenih spomenika i da će sanirati štetu. „Odlučili smo da porušene nišane obnovimo o trošku grada i bar delimično ublažimo posledice tog vandalskog čina, koji je na Bajram uznemirio sve građane Novog Pazara. Svesni smo da porodicama čijih najmilijih su porušeni spomenici ovo neće nadoknaditi duševni bol, ali im možemo pomoći sa materijalne strane“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac prilikom obilaska groblja Gazilar. On je dodao da će „najveća satisfakcija za sve porodice biti da se što pre identifikuju i pred sud pravde privedu počinioci“. Novopazarski gradonačelnik je oštro osudio rušenje spomenika na groblju Gazilar.

– Vandalski čin je počinjen u noći kada prestaje ramazanski post i počinje trodnevno praznovanje Bajrama, kada muslimani obavezno posećuju groblja. Zateklo nas je u neverici i izazvalo tugu zbog počinjenog bezumlja. Ovaj vandalski čin osuđujemo i saosećamo sa sugrađanima koji su na ovaj praznik morali da se suoče sa porušenim mezarima svojih najmilijih, naglasio je Biševac, koji je od policije i tužilaštva dobio uveravanja da će izvršioci ovog nedela u najkraćem roku biti otkriveni i privedeni pravdi.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Sead Nasufović ocenio je „da je rušenje spomenika na muslimanskom groblju u Novom Pazaru vandalizam koji je rastužio brojne porodice i uopšte sve stanovnike ovog grada i narušio ambijent bajramske radosti“.

– Materijalna šteta lako se nadomesti, ali bol u duši porodica će trajati. Savetujem ih da budu na nivou kulture i veličine svoje vere i da oproste. Bog nas uči da onome ko na zlo uzvrati dobrim, njemu će neprijatelj prisni prijatelj postati. Za više od 600 godina, koliko je islamska tradicija prisutna u Novom Pazaru nije zabeležen slučaj skrnavljenja groblja, bilo ono muslimansko, jevrejsko ili hrišćansko, naveo je vrhovni poglavar IZ Srbije Nasufović u svom saopštenju.

 

 

Vandalizam koji je rastužio sve

 

– Počinioci ovog nedjela ne razlikuju se od onih koji ovih dana siju strah i smrt u svijetu nad nedužnim ljudima. Ovim činom očito se imalo za cilj isprovocirati osjećaje pripadnika islama i pokušati unijeti nemir i nepovjerenje među građanima. Od državnih organa očekujemo da najhitnije pronađu počinioce ovog gnusnog čina, saopštio je Medžlis IZ-e Novi Pazar. Skrnavljenje spomenika na groblju Gazilar najoštrije je osudila Raško-prizrenska eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC). Na zvaničnom sajtu ove eparhije navodi se da „apelujući na policijske organe da pronađu počinioce ovog nedela, koristimo priliku da našim komšijama muslimanima poželimo da bajramske praznike provedu u miru i zdravlju“.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) najoštrije je osudilo rušenje nadgrobnih spomenika i ocenilo da je „reč o najtežem obliku vandalizma“. Od policije i tužilaštva se traži da povedu brzu i efikasnu istragu „kako bi se počinioci ovog gnusnog vandalskog čina otkrili, priveli pravdi, utvrdili njihovi motivi i adekvatno kaznili za nedelo koje su počinili“. I Predsedništvo SDA Sandžaka je osudilo „vandalski i anticivilizacijski čin skrnavljenja muslimanskog groblja“ i izrazilo „žaljenje i iskreno saučestvuje u bolu sa porodicama čiji su mezari njihovih najmilijih oskrnavljeni i oštećeni u ovom sramnom činu“. SDA Sandžaka od nadležnih organa zahteva hitno rasvetljavanje slučaja i privođenje krivaca pravdi.

Vandalizam na groblju Gazilar naišao je na oštre osude građana Novog Pazara bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, a počelo je da se spekuliše ko bi mogli da budu počinioci ovog nedela. Neki lokalni portali su objavili inicijale, pa čak i imena i prezimena „dvojice osumnjičenih da su porušili nadgrobne spomenike“. Otac dvojice prozvanih mladića medijima je uputio saopštenje tvrdeći da njih dvojica nisu počinili ovaj gnusni čin. U nekim komentarima može da se čuje da krivce treba tražiti u grupama koje smatraju da muslimanski grobovi ne treba da imaju spomenike. Zamenik osnovnog tužioca Jovan Milanović demantuje sve glasine i tvrdi „da se istraga o rušenju nadgrobnih spomenika vodi nesmanjenim intenzitetom, ali da još uvek nema rezultata“ i da će „javnost blagovremeno biti obaveštena o hapšenju izgrednika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari