Više nema sumnje da je u poslovanju grada Novog Pazara u 2011.godini bilo nepravilnosti. Državna revizorska institucija (DRI) podnela je zahteve za pokretanje prekršajnih prijava protiv odgovornih lica u lokalnoj samoupravi i protiv čelnika u javnim i privatnim preduzećima.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podneti su protiv gradonačelnika Meha Mahmutovića, bivšeg načelnika Gradske uprave Sulejmana Nicevića i bivšeg direktora Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ Konstantina Jovanovića. Dvojica bivših direktora JP „Direkcija za izgradnju grada Novog Pazara“ Seljahudin Muratović i Mersud Suljić pored prekršajnih „zaradili“ su i prijave za privredni prestup. Prema nalazu državnog revizora, privredni prestup 2011. godine učinili su i Gradimir Nedeljković, bivši direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“, direktor Preduzeća za puteve „Novi Pazar put“ Izet Ljajić i direktori privatnih preduzeća „Integral“ Bešir Ujkanović, GP „Elmir“ Ismet Osmanović i „HS Iskop gradnja“ Hamid Dražanin.

Prijave za pokretanje prekršajnog postupka podnete su zbog nepoštovanja odredaba Zakona o budžetskom sistemu, javnim nabavkama, o radu, o državnim službenicima, o platama u državnim organima i javnim službama, o državnom premeru i katastru i uredbi o budžetskom računovodstvu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima. Prijave za privredne prestupe podnete su zbog nepoštovanja pojedinih odredaba zakona o računovodstvu i reviziji, o privrednim društvima i o planiranju i izgradnji.

DRI je ocenila da lokalna samouprava u Novom Pazaru u kontrolisanoj godini nije imala odgovarajući sistem finansijskog upravljanja i kontrole u javnom sektoru. Lokalna samouprava i njena javna preduzeća pogrešno su knjižili prihode i rashode, neadekvatno sprovodili postupke javnih nabavki, a u nekim slučajevima nezakonito plaćali prekovremeni rad. Utvrđeno je da je u toku 2011.godine ostvareno ukupno 3.376 prekovremenih sati, da je za 13 zaposlenih ostvareno i plaćeno 225 sati prekovremenog rada više od mogućeg, ali nije mogao da se utvrdi izsnos koji je isplaćen za tih 225 sati. Jeda od primera gde su izostale javne nabavke su i markentinške aktivnosti za koje je izdvojeno 1,4 miliona dinara. DRI je utvrdila da je najviše tog novca otišlo Vladinoj agenciji za saradnju sa medijima „Infobiro“. Utvrđeno je da je mesečno iz gradske kase ovoj kući plaćano 81 hiljada dinara „za snimanja izvan Novog Pazara“. Novopazarska lokalna samouprava se obavezala da za ekipu Infobiroa obezbedi prevoz, po potrebi prenoćište i dnevnice za putovanje u inostranstvo. Ugovor je bio zaključen na 12 meseci i ukupna isplata je bila 966 hiljada dinara. U marketinške svrhe otišlo je još skoro pola miliona dinara i to lokalnoj agneciji „Sjensa“ koja je ugašena krajem prošle godine. U toj godini grad je na reprezentaciju utrošio više od 7,8 miliona dinara i revizor je utvrdio da je „nabavka usluga reprezentacije izvršena bez sprovedenog postupka javne nabavke što nije u skladu sa zakonima o javnim nabavkama i budžetskom sistemu“. Primera o poslovanju uz nepoštovanje zakonskih odredabama ima puno na 133 strane izveštaja.

Od objavljivanja izveštaja DRI o kontrolisanju gradskog poslovanja, čelnici gradske uprave su pokušavali da ubede javnost da je poslovanje 2011.godine bilo dobro i da se preporuke odnose „samo na pogrešna knjiženja“. Da opravda ove tvrdnje pozvana je eksterna revizorka Viktorija Dunić, koja je na konferenciji za novinare, a pozvana je samo gradska Regionalna televizija, trošenje novca iz gradske kase ocenila visokom ocenom.

-Što se tiče izveštaja koje su dale kolege iz Državne revizorske institucije slobodno mogu da kažem, praveći osvrt na sve ostale izveštaje koje su kolege radile za druge jedinice lokalne samouprave, da je Novi Pazar dobio izuzetno visoku ocenu, dobio je pozitivno mišljenje sa preporukama. Preporuke podrazumevaju određene predloge i naloge da se isprave određeni nedostaci. Konkretno znači, 70 odsto slučajeva odnosi se na preknjižavanje određenih konta, sa konta na konto u okviru rashoda, ali tu nema nikakvog materijalnog značenja niti finansijskg uticaja, niti bilo kakvih krimogenih radnji. Radi se samo o tehnici knjiženja, pojasnila je eksterna revizorka i dodala da Novi Pazar prednjači, među gradskim vlastima, po nizu usvojenih pravilnika u cilju racionalizacije budžetskih sredstava.

Novopazarska lokalna samouprava je u toku kontrolisane godine za finansijsko upravljanje i kontrolu angažovala privatnu firmu „DST revizija“ iz Beograda i na taj način je prekršila Zakon o budžetskom sistemu. Javnosti nije poznato kako je ta firma dobila posao vredan 200 hiljada dinara. Na gradskom sajtu nema poziva za nabavku male vrednosti, niti tenderske dokumentacije.DRI je utvrdila, a pozivajući se na službene glasnike Srbije i službene listove Novog Pazara da“nije uspostavljena interna revizija prema Pravilniku o zajedničkim kriterijumima za organizovanje i standardima i metodološkim uputstvima za postupanje interne revizije u javnom sektoru“.

Za poklone 874 hiljade

Pravnog okvira nije bilo ni za kupovinu poklona značajnim ličnostima i za to je potrošeno 874 hiljade dinara i to bez sprovedenog postupka javne nabavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari