Prema prvim rezultaima popisa, koji je ozbiljno obavljen i tretiran kao veoma značajan posao za budućnost, na teritoriji grada Požarevca i Gradske opštine Kostolac, u akciji popisa, popunjen je 84.021 obrazac za građane i 33.225 upitnika za evidentiranje stanova i domaćinstava.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni nakon obrade podataka u Republičkom zavodu za statistiku, rok je 15. novembar.

Načelnik Gradske uprave Požarevca i član popisne komisije, Goran Milenković, na konferenciji za medije je najavio i kontrolu kvaliteta obavljenog popisa u ulicama 27. aprila, Starine Novaka, Avalskoj i Čede Vasovića u brojevima 10 i 14, koja će se sprovoditi u periodu od 22.oktobra do 5.novembra. – U ovim ulicama ponovo će se naći popisivači sa znatno manjim brojem pitanja, tako da ovom prilikom molim građane u ovim zonama za saradnju. U Gradskoj opštini Kostolac, popunjeno je 14.585 obrazaca P1 za popis lica i 5.835 upitnika za stan i domaćinstvo. Saradnja sa popisivačem odbijena je samo u jednom slučaju, koji će biti obrađen u skladu sa uputstvom – istakao je Milenković. Inače, broj popisanih stanovnika u Srbiji biće poznat tek kada se oduzmu pojedine kategorije, kao što su studenti ili ljudi na privremenom radu, koji su, uglavnom popisani po dva puta. Iz Republičkog zavoda za statistiku kažu da se ne može ni približno proceniti koliki će biti broj stanovnika u odnosu na broj popunjenih popisnica, iz razloga što će se ti podaci razlikovati od mesta do mesta. Ostali podaci objavljivaće se sukcesivno od kraja avgusta naredne godine, pa sve do kraja 2013. godine.

Broj stanovnika Srbije sigurno je umanjen za više od 300.000 koliko iznosi negativni prirodni priraštaj u poslednjih devet godina. Ovom broju biće pridružen i broj nekadašnjih izbeglica, sada povratnika u rodna mesta kao i broj iseljenika iz Srbije. Opštinske popisne komisije nisu zadužene za obradu podataka već će da pripreme popisnu građu, proslede je u regionalne centre a posle toga u Republički zavod za statistiku. „Skeniranje“ svih popisnih lista sprovešće se od 15. decembra do 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari