Istaknuti crnogorski pisac Pavle Goranović dobitnik je državne nagrade „Miroslavljevo jevanđelje“ za 2014, za knjigu pjesama „Grad punog mjeseca“, u izdanju Crnogorskog PEN Centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika, odlučio je žiri u sastavu Zuvdija Hodžić predsjednik i članovi Jovanka Vukanović, Mladen Lompar, Živko Andrijašević i Bogić Rakočević.


Goranović je rekao Dnevnim novinama da ovu veliku nagradu doživljava kao priznanje za sveukupan dosadašnji rad, a posebno mu znači što je prepoznata od njegovih kolega. „Mislim da je nagrada veoma važna zbog toga što je dodjeljuje država Crna Gora i što je dodjeljuje ne samo za književne nego i za publicistička i istoriografska djela. Knjiga „Grad punog mjeseca“ je jedan zaokružen poetski svijet tokom mog dvodecenijskog bavljenja poezijom. Osim pjesama knjiga sadrži i esej, što nije svakidašnje da se knjiga poezije završi tako. Posebno mi je drago što je priznanje došlo od kolega stvaralaca koji su dokazani u svom poslu. Drago mi je da je to knjiga koja je dobro ocijenjena od strane stručne kritike, al ii od mojih književnih uzora kakav je Mirko Kovač čija preporuka se nalazi na korici knjige“, kazao je Goranović.

Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su na konkurs pristigli predlozi za ukupno jedanaest knjiga od osam autora, ali da je propozicije za dodjelu Nagrade zadovoljilo osam knjiga od pet autora.

– Nagrađena knjiga „Grad punog mjeseca“ skladnom poetikom daje jasan pečat crnogorskoj poeziji u samoj završnici dvadesetog i početkom dvadeset prvog vijeka. Goranović pokazuje kako se poezijom mogu mijenjati i oblikovati slike svijeta, pokazuje ljepotu pjesništva. Riječ je o poeziji visokog standarda, čije čitanje traži iste takve, jednako valjane parametre. Njegova poezija svjedoči o bogatoj erudiciji, ali i dubokoj osjećajnosti i plemenitoj melanholiji. Ona je vizionarski bijeg od okova vremena i prostora“, kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Nagrada će biti uručena u Bijelom Polju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari