Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović je nakon što se vratio iz Budimpešte gde je prisustvovao komemorativnoj sednici u Komemorativnom centru „Holokaust“ povodom sedamdesetogodišnjice Novosadske racije, uputio otvoreno pismo patrijarhu Irineju povodom istupa Eparhije bačke i vladike Irineja Bulovića u poslednjih nekoliko dana.

U ovom pismu Jovanović navodi da su Eparhija bačka i vladika Irinej tokom prethodne nedelje izneli niz zlonamernih optužbi na račun najviših predstavnika grada Novog Sada, povodom obeležavanja 70. godišnjice Novosadske racije.

Jovanović tvrdi da vladika Irinej daje sebi za pravo da određuje ko će, kada i sa kim da obeležava događaj koji pripada svim Novosađanima i Novosađankama, bez obzira na veroispovest i nacionalnost. On navodi kao primer to što su, samo u poslednja dva dana, u javnosti izneti stavovi da počasni građanin Novog Sada i direktor centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof, ne može da prisustvuje obeležavanju Novosadske racije, pod obrazloženjem da je on gost grada Novog Sada, da bi potom stiglo objašnjenje da, ipak, može.

Pomen će biti održan danas u 12 sati kod spomenika „Porodica“ na Keju žrtava racije, potom će u 14.15 od Sokolskog doma ka Štrandu krenuti memorijalna šetnja „Tragom žrtava racije“. Na novosadskom kupalištu gde je stradalo najviše građana Novog Sada 1942. biće služen novi pomen u 15 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari