Sečanj, Užice – Hiljade hektara pod usevima stradalo je prilikom nevremena koje je u ponedeljak po podne i kasno uveče u dva navrata pogodilo opštinu Sečanj. Grad veličine kokošjeg jajeta potukao je sve biljke, a procena je da je palo 100 litara kiše po kvadratnom metru. Prema prvim pokazateljima, najveće štete su u selima Jarkovac, Konak, Šurjan i Boka, koje nastanjuje preko 6.

Sečanj, Užice – Hiljade hektara pod usevima stradalo je prilikom nevremena koje je u ponedeljak po podne i kasno uveče u dva navrata pogodilo opštinu Sečanj. Grad veličine kokošjeg jajeta potukao je sve biljke, a procena je da je palo 100 litara kiše po kvadratnom metru. Prema prvim pokazateljima, najveće štete su u selima Jarkovac, Konak, Šurjan i Boka, koje nastanjuje preko 6.000 građana. Sem polegle pšenice, oštećeni su usevi pod sojom, voćnjaci, vinogradi i bašte. Samo u Šurjanu uništeno je 20 hektara pod šljivama i 50 odsto roda na njivama..
– Komisije su na terenu, beleži se šteta a nama dolaze i građani da prijave oštećenja kuća. Grad je potukao letinu na 12.000 hektara dok su četiri sela u opštini i dalje pod vodom. Neke stare kuće pale su pod naletom vetra i vode, a najčešća oštećenja su na krovovima i plafonima – objašnjava Dušica Karabenč, zamenik predsednika opštine Sečanj.

Raketa pala u dvorište

Kada je Užice i okolinu zadesilo nevreme praćeno gradom, grmljavinom, kišom i jakim vetrom, neeksplodirana protivgradna raketa pala je u dvorište porodice Milovanović u Lunovom Selu. Raketa je proletela samo metar od Mija Maksića, koji je kosio travu u dvorištu komšije Vladimira Milanovića. Porodica Milovanović je bila šokirana činjenicom da je slučajno izbegnuta tragedija u njihovom dvorištu, svedočeći da je iz obližnje stanice za protivgradnu zaštitu ispaljeno oko tridesetak raketa. „Za četrdeset jednu godinu, koliko deluje protivgradna zaštita u Srbiji, ispaljeno je 400.000 raketa i nijedna nije povredila čoveka“, tvrdi Zoran Vučinić, rukovodilac užičkog Radarskog centra. On je dodao da je juče po podne iz svih protivgradnih stanica ispaljeno više od 180 raketa, te da one poseduju ateste Instituta bezbednosti.

Prema njenim rečima, komisije su već na terenu i radi se na evidentiranju štete. Stručnjaci Poljoprivrednog instituta u Zrenjaninu nisu optimistični povodom posledica nevremena. Rod polegle pšenice, ukoliko se stabljike oporave, biće umanjen za najmanje 30 odsto, dok na njivama gde se voda zadržala nema govora o bilo kakvom razvoju biljaka. Procena štete je u toku.
Nevreme je, u popodnevnim i kasnim večernjim satima, prekjuče zahvatilo i užički region. Grad je najviše štete naneo malinjacima u selu Ljubanju, kod Užica, Drenovici kod Kosjerića, Bakionice i Srednje Dobrinje kod Požege, ariljskim selima Mirosaljcima i Brekovu, kao i zlatiborskom selu Sirogojnu. Oštećenja su uglavnom zabeležena na voću i to od 10 do 20 procenata u nekoliko sela Užica, Kosjerića, Požega, Arilja i Čajetine. Zbog kvara na trafostanici, delovi centra Užica, uz obalu reke Đetinje, bili su oko jedan i po čas bez električne energije. Problema u snabdevanju imali su i okolna naselja – Bela Zemlja, Zabučje, sela Ljubanje, Ribaševina, Gostinica, ali su ekipe užičke Elektrodistribucije tokom noći i juče otklonile kvarove. I na području regiona bilo je sličnih problema, i to u Bajinoj Bašti, Prijepolju, Požegi i Kosjeriću. Nevreme je izazvalo i probleme u telefonskom saobraćaju, ali kako navode u Telekomu, veći kvarovi su otklonjeni, ali građani još uvek prijavljuju pojedinačne smetnje. Pored toga, velika atmosferska pražnjena izazvala su i kvarove na kućnim aparatima i računarskoj opremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari