U Kostolcu su nedavno završeni radovi na proširenju kolovoza u ulici Bože Dimitrijevića, od raskrsnice sa semaforom do zgrade Gradske opštine Kostolac (bivše zgrade GMZ Kostolac) u dužini od oko pola kilometra, bez uobičajene medijske pompe i slavlja. Radovi su počeli krajem novembra, početkom decembra prošle godine (u vreme predizbornih aktivnosti za novu Gradsku opštinu Kostolac), i trebali su trajati dve nedelje.

Investitor ovih radova je Direkcija za izgradnju grada Požarevca, a za izvođača radova odabrano je privatno građevinsko preduzeće „SRMEX“ iz Petrovca na Mlavi. „Projekat“ je predvideo da se izvrši proširenje ulice za 1, 2 metra na štetu zelenih površina i gradskog parka (čime je kostolačka partijska oligarhija jasno pokazala kakvu politiku nameravaju voditi prema životnoj sredini), a visina investicije iznosila je pet miliona dinara.

Prema izjavama za medije u tom periodu datih od strane Dragana Grubetića, tadašnjeg predsednika Odbora za infrastrukturu Saveta gradske Mesne zajednice Kostolac (danas predsednika Komisije za organizovanje investicionih i tekućih poslova na teritoriji Gradske opštine Kostolac), proširenje ulice Bože Dimitrijevića nije vršeno iz marketinških razloga, već da bi se izbegao svakodnevni jutarnji i posle podnevni saobraćajni kolaps, kao i nedeljne pijačne gužve (koje postoje i danas, posle proširenja, a nastaju usled nepravilnog zaustavljanja i parkiranja vozila nedisciplinovanih vozača koji obavljaju veću ili manju kupovinu).

Kako su radovi na ovom „megalomanskom“ projektu trajali gotovo šest meseci umesto predviđenih dve nedelje, privukli su pažnju jednog broja građana koji su želeli da saznaju o čemu se radi, i zašto je maltretiranje građana Kostolca toliko trajalo.

Ovakvo odugovlačenje sa „poslom“ zainteresovalo je i članstvo NVO „Lokalna Agenda za Kostolac – OPŠTINA“, te su prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, uputili zahtev za dostavu informacija od javnog značaja Gradu Požarevcu, kako bi dobili tačne informacije o dešavanju. U zakonskom roku stigao je i odgovor koji je dao dipl. pravnik Nebojša Trajković, ovlašćeno lice za rešavanje zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Grada Požarevca. Iz dostavljenog odgovora vidi se da Direkcija za izgradnju Grada Požarevca nema dozvolu za izvođenje radova ( proširenje) u ulici Bože Dimitrijevića u Kostolcu, i da nikada nije ni podnosila takav zahtev. Takođe smo saznali da je još uvek na snazi detaljni urbanistički plan (DUP) „PARK“ koji je Skupština Opštine Požarevac usvojila 1993 godine. Tako je Direkcija za izgradnju grada Požarevca zajedno sa političkom oligarhijom Kostolca i Požarevca po ko zna koji put nezakonito potrošila sredstva, u ovom slučaju pet miliona dinara dobijenih rebalansom budžeta Grada Požarevca. Da podsetim da je za izgradnju obilaznice Kostolac – Požarevac na isti način, bez planske dokumentacije, isti investitor nezakonito potrošio 100 miliona dinara iz ekološkog fonda. Da bi ispeglali ovu „grešku“, Skupština grada Požarevca na 18. sednici održanoj 23.04.2010. donela je „Odluku o usvajanju plana detaljne regulacije lokalnog puta Požarevac- Kostolac“, čime je „obilaznicu“ svela na put najnižeg reda.

Po saznanju o ovom prekršaju NVO „Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA“ je podnela prijavu gradskoj saobraćajnoj i građevinskoj inspekciji. Do današnjeg dana odgovor je stigao samo od Ljiljane Milivojević, šefa građevinske inspekcije, u obliku obaveštenja. U datom obaveštenju, gospođa Milivojević je napisala da od dokumenata za ovaj „projekat“ poseduje: Projekat prema kome su izvođeni radovi (nije dostavljeno koji, jer isti može bti i uprošćen)

– Saglasnost Skupštine grada Požarevca na predloženi plan i program JP Direkcije za izgradnju grada Požarevca“ za 2009.

– Saglasnost Odeljenja za privredu, finansije i trezor Gradske uprave Požarevca da može izvršiti izbor ponuđača za izvođenje radova prema usvojenom planu i programu JP „Direkcije za izgradnju grada Požarevca“ za 2009. ( blanko – bez obzira na posedovanje ostalih dokumenata potrebnih za izvršenje pojedinih projekata)

– Saglasnost javnih preduzeća JP „Toplifikacija“, Požarevac ( koja možda poseduje tzv. „požarevački vod“ u protivnom on je u vlasništvu kostolačke lokalne samouprave), PD za distribuciju električne energije „CENTAR“ doo., Kragujevac, ED „Elektromorava“ Požarevac

– Saglasnost vlasnika i upravljača zemljišta (parka) PD „Termoelektrane i Kopovi Kostolac“ doo. da se mogu izvesti predmetni radovi. (Ova saglasnost je veoma interesantna zato što je zemljište u vlasništvu R. Srbije a njom upravlja Direkcija za imovinu R. Srbije, dok je PD „TE-KO KOSTOLAC“ data mogućnost da upravlja imovinom na osnovu planskih dokumenata koje je podnelo Ministarstvu rudarstva i enegetike, što sumnjam da je ovde bio slučaj)

U poslednjem pasusu obaveštenja, u kome se dostavlja pravna pouka, gospođa Milivojević, šef građevinske inspekcije, je napisala sledeće: „Prema članu 144. Zakona o planiranju i izgradnji (Sl. Gl. R.S. 72/2009) pešačke staze ne podležu odredbama zakona. Što se tiče ostalih radova na izgradnji saobraćajnica u gradu nadzor vrši saobraćajna inspekcija. Ako se smatra da je uzurpiran ili na bilo koji način ometen tuđ posed (u ovom slučaju park) podnosi se tužba sudu.“

Iako je imala više zakonskih osnova da prema Zakonu o planiranju i izgradnji kazni nelegalnu gradnju, te natera investitora da vrati prostor u stanje prema DUP „PARK“ iz 1993. godine, ona je abolirala nelegalnu izgradnju koju je vršila Direkcija za izgradnju grada Požarevca, te je vruć krompir prebacila kod kolega iz saobraćajne inspekcije, od kojih još uvek nije stigao nikakav odgovor u NVO „Lokalna Agenda 21 za Kostolac – OPŠTINA“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari