Žitelji Zabele i čitavog dela Požarevca koji gravitira tom naselju na najboljem su putu da reše jedan od svojih životnih problema iz oblasti infrastrukture. Naime, na lokaciji takozvane crpne stanice dva u Dunavskoj ulici obeležen je početak radova na izgradnji fekalnog kolektora.

Vrednost ovog projekta iznosi 44.170.000 dinara, a finansira se delom iz sredstava Republike Srbije, preko Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a delom iz sredstava grada Požarevca. Realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za priključenje 500 domaćinstava u ovom delu grada kao i priključenje Kazneno-popravnog zavoda „Zabela“.

– Ukupna dužina kolektora koji se ovde gradi iznosi 3.120 metara, u prvoj fazi sa tri crpne stanice ukupnog kapaciteta 65 litara u sekundi. U drugoj fazi predviđena je izgradnja još 680 metara kolektora čime će biti povezan KPZ „Zabela“ na sistem fekalne kanalizacije. Radove na ovom kolektoru izvodi Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ u konzorcijumu sa firmom „Moping Inženjering“ i završetkom ovih radova ćemo dokazati još jednom, kao i u prošlosti, da smo veoma uspešan izvođač i partner grada Požarevca. Izgrađenost fekalne kanalizacije u gradu Požarevcu je do sada 70 odsto odnosno toliki procenat ukupnog broja domaćinstva je priključeno na kanalizacioni sistem. Cilj je da izgradnjom ovog objekta, kao i drugih objekata koji se trenutno rade, a pre svega mislim na crpnu stanicu 7, crpnu stanicu 8, fekalni kolektor između crpne stanice 6 i 7, stvorimo mogućnost za priključenje svih domaćinstva. Na taj način obezbedićemo bolje životne uslove i uticati na poboljšanje kvaliteta životne sredine i stvoriti jedan ambijent za opšti društveni i privredni razvoj našeg grada, istakao je direktor JKP „Vodovoda i kanalizacije“ Nenad Ratić.

U narednom periodu planovi JKP „Vodovod i kanalizacia“ se odnose na izgradnju fekalnog kolektora u Ljubičevu i ovih dana se očekuje početak radova. Takođe, za narednu godinu planirani su radovi na izgradnji fekalnog kolektora Lučica – Prugovo – Poljana, čime će se stvoriti jedinstven kanalizacioni sistem kao i uslovi za dalju izgradnju sekundarne mreže kanalizacije i priključenje korisnika.

Početku radova prisustvovali su: gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović i šefica odbornicke grupe SPS-a u lokalnom parlamentu, Dušanka Kukolj.

– Praktično, danas dajemo odgovor na pitanja građana iz ovog dela Mesne zajednice „Burjan“ kada će definitivno biti završeni radovi na ovim značajnim objektima. Sve ovo što smo uradili u ovoj godini verovatno je nedovoljno jer smo i mi želeli mnogo više i naš najvažniji zadatak u narednoj godini biće revitalizacija stare industriske zone i izgradnja nove. Definitivno, to je zadatak koji smo sebi zacrtali i nadam se da ćemo u tome uspeti jer zaposlajvanje ljudi je najvažnija stvar, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari