Gradi se Memorijalni centar posvećen žrtvama Pogroma u Južnoj Bačkoj 1Foto: EPK

Novi Sad uskoro dobija Memorijalni centar posvećen svim nevino stradalim žrtvama u Pogromu u Južnoj Baškoj tokom januara 1942. godine, kada su mađarski fašisti ubili na hiljade ljudi, pretežno Srba, Jevreja i Roma.

Fondacija „Novi Sad — Evropska prestonica kulture” raspisaće javni urbanističko-arhitektonski konkurs u okviru kojeg će biti izabran najbolji dizajn za kompleks budućeg Memorijalnog centra.

Ovaj centar biće smešten uz prostor Kreativnog distrikta u Kineskoj četvrti.

Na taj način kako kažu iz Fondacije, zaokružuje se programski luk Tvrđava mira Evropske prestonice kulture, koji je umetničkim programima stavio jak akcenat na kulturu sećanja, sagledavanje posledica rata i promociju mira.

„Tačno osamdeset godina od strašnog pogroma, pretežno Srba i Jevreja, Grad Novi Sad je u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture” formirao tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, kako bi se po odabiru pobedničkog rešenja pristupilo izradi tehničke dokumentacije“, saopštili su iz EPK.

Žiri će činiti najrelevantniji predstavnici Eparhije bačke, Jevrejske opštine, Istorijskog arhiva grada Novog Sada, a najbrojniji članovi biće upravo stručnjaci i stručnjakinje — arhitekte i arhitektice.

Planirano je da javni urbanističko-arhitektonski konkurs bude raspisan 8. avgusta 2022. godine.

Cilj konkursa jeste da se u skladu s konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, urbanističkim uslovima za uređenje i izgradnju, te potencijalima lokacije izabere najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje u kojem će se integrisati i ostvariti polazne ideje i misija Memorijalnog centra.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari