Upravni odbor Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ doneo je 5. novembra Odluku o zaključivanju ugovornog sporazuma za drugu fazu projekta Termoelektrane „Kostolac B“, kojim su predviđeni izgradnja novog bloka B3 od 350 megavata i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje.

Ukupna vrednost ove investicije je 715,6 miliona evra, a novi blok bi trebalo da bude na mreži krajem 2019. godine. Prema saopštenju službe za informisanje PD „TE KO“, Ugovor se odnosi na sprovođenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Narodne Republike Kine i Vlade Srbije. Ovih dana Vlada Republike Srbije treba da potvrdi odluku donetu na Upravnom odboru, čime će se stvoriti uslovi za zaključenje kreditnog ugovora i time zvanično započeti poslovi na trenutno najvećoj investiciji u Srbiji.

Na sednici, koju je vodio dr Aca Marković, predsednik UO EPS-a, članovi UO EPS-a su se saglasili da v.d. direktora EPS-a i direktor PD „TE – KO Kostolac“ potpišu ugovorni sporazum za drugu fazu projekta Termoelektrane „Kostolac B“. Kako je objasnio Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine, odluku UO EPS-a uskoro treba da odobri Vlada Srbije, a potom sledi potpisivanje ugovora.

– Ovo je veoma važan strateški projekat i jedan je od prioritetnih u strategiji energetike Srbije – rekao je Aleksandar Obradović, v. d. direktora EPS-a. – Gradnja trećeg bloka u TE „Kostolac B“ je, takođe, i deo strateškog razvoja EPS-a, a veoma je važno što će u vremenu kada sledi otvaranje tržišta električne energije novi proizvodni kapacitet doprineti stabilnosti i sigurnosti energetskog sistema Srbije.

Dragan Jovanović, direktor PD „TE – KO Kostolac“, istakao je da je poslednji blok u EPS-u pušten u rad pre 23 godine i zato je današnja odluka o gradnji novih 350 megavata delom i istorijska. On je naglasio da je projektom predviđeno da se poštuju svi energetski standardi Evropske unije i Srbije, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Sa kineskim partnerima su vođeni dugi tehnički pregovori. Karakteristika projekta je da je sve urađeno sopstvenim snagama. Za ugovor je pripremljena ukupna dokumentacija koja broji oko 1.500 strana, a sastoji se iz tehničkih specifikacija i ekonomsko – finansijskih, a za sve to nije angažovan neki savetnik ili konsultant, već je sve urađeno sopstvenim snagama EPS-a i Kostolca. Pregovori su trajali oko 3 godine i to je moglo značajno brže da se uradi, ali je 2010. godine Vlada donela zaključak da se ovaj aranžman podeli u dve faze i da Druga faza počne 2014. godine. Sada su se stekli uslovi za potpisivanje ovog ugovora.

Značaj realizacije projekta izgradnje novog bloka u Kostolcu za državu ogleda se u tome što je dobijena mogućnost da se izgradi ozbiljan energetski kapacitet u Srbiji, po vrlo povoljnim ekonomskim uslovima. To je projekat koji se zasniva na zajmu kod kineske državne „Eksim banke“. Ovaj državni zajam je u okvirnom sporazumu koji je potpisan još 2010. godine, definisan sa uslovima da kamata bude fiksna tokom otplate zajma i da iznosi 3 odsto, da grejs period na sredstva bude 5 godina i rok otplate 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari