Građani danima blokiraju regionalni put Užice - Kosjerić, nadležni ćute 1Foto: Rec Media Užice

Više od 200 građana svakodnevno se smenjuje na blokadama na regionalnom putu Užice – Kosjerić, sprečavajući kamione da dovoze smeće iz susednih gradova i mesta na deponiju Duboko u Užicu.

Oni traže da se ugasi deponija koja je pod ingerencijom Regionalnog centra za upravljanje otpadom JKP Duboko, napominjući da je još 2022. godine izgubila potrebne dozvole za rad.

Nakon požara na deponiji Duboko koji se desio u maju ove godine, članovi Udruženja građana „Da (ne) dišemo Duboko“ organizovali su četiri protesta, tražili razgovore sa nadležnima, predali su više od 3.000 potpisa sa zahtevima da se odgovorni smene i krivično gone, kao i da se zatvori deponija kojoj je vek istekao i nema nijednu dozvolu, a izazvala je ekocid Užica i okoline.

Nadležni su ostali nemi na ove zahteve.

– Kada su početkom avgusta, pod još uvek vanrednom situacijom i dok nije sanirana deponija, odlučili da počnu da primaju otpad iz drugih opština okupili smo se na protestu i blokadama. Sprečili smo pet kamiona iz Čačka da deponuju otpad, dok su kamioni sa smećem iz Ivanjice, Požege, Bajine Bašte i sa Zlatibora stajali u neposrednoj blizini sedam dana, nakon čega je smeće oterano ka Sremskoj Mitrovici. Kamioni su potom vraćeni na deponiju i više ne saobraćaju, a mi i dalje dežuramo danonoćno i nećemo dozvoliti da se više otpad odlaže iz drugih gradova i opština – priča Jovan Topalović, predsednik Udruženja građana „Da (ne) dišemo Duboko“.

On dodaje da deponija Duboko nema nijednu važeću dozvolu jer je još 2021. prevazišla projektovani kapacitet za 25 odsto i od tada se smeće skladišti na nelegalan način.

– Nema dozvole za transport, preradu, upravljanje i skladištenje otpada. To je jedna divlja deponija koja je postala obično smetlšte, treba da ostane primer u svetu kako se radi nestručno i neodgovorno upravlja. Regionalni centar za upravljanje otpadom su osnovali gradovi Užice i Čačak i opštine Nova Varoš, Bajina Bašta, Požega, Arilje, Kosijerić i Ivanjica, a osnivači imaju srazmeran udeo količini smeća koje se deponuje – objašnjava naš sagovornik.

Kaže da su od uprave preduzeća dobili odgovor da su prinuđeni da smeće odlažu na deponiju Duboko i da se nadaju pomoći države koja je obećala da će u naredne tri godine ona biti proširena.

– Sve to se planira na nebezbednoj lokaciji, tri kilometra od centra grada, na poroznom terenu na kome ima jako puno klizišta. Kažu da će se, kad se izgradi nova deponija na kojoj se smeće sada skladišti na nebezbedan način, ono presložiti, ali smo imali na hiljade obećanja, da će biti ugrađeni kolektori za preradu otpadnih voda, da će deponija biti ograđena… Ne nasedamo više na lažna obećanja već smo prinuđeni da sopstvenim telima branimo zdravlje i životnu sredinu – ističe Topalović.

Prethodnih meseci građani su se obraćali na adrese brojnih državnih organa, ali odgovore nisu dobili.

– Prvo smo kontaktirali Sektor za drumski transport MUP-a, gde nam je rečeno da oni nisu nadležni. Zatim smo se obratili komunalnoj policiji grada Užica, čiji je načelnik takođe rekao da nisu nadležni. Gradska inspekcija zaštite životne sredine nas je uputila na republičku inspekciju, gde nam je rečeno da ne možemo prijavu da podnesemo u Užicu već u Beogradu. Obratili smo se i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je nadležno za otpadne vode i oni imaju mesec dana da izvrše nadzor. Kontaktirali smo i sektor za ekološki kriminal u MUP-u s obzirom da deponija nema važeće dozvole i da je počinjen ekocid i očekujemo njihovu reakciju. Tokom požara smo se obraćali i tužilaštvu gde nam je rečeno da prikupljaju informacije. Od maja je prošlo pet meseci, a nikakav postupak nije pokrenut, a što je apsurd na području deponije i dalje traje vanredna situacija u slučaju da dođe do novih požara i ekoloških katastrofa. Tako da ima jako puno konfizuje i nedorečenih stvari – kaže Topalović.

Pokušali smo da saznamo šta o svemu misle u Regionalnom centru za upravljanje otpadom JKP Duboko i Ministarstvu za zaštitu životne sredine ali do objave ovog teksta njihove komentare nismo dobili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari