Građani brane šumu na Bežaniji 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Na prostoru između novobeogrdskih ulica Aleksandra Borodina i Dubočke građani su danas organizovali protest „Ne damo našu Bežaniju!“, protiveći se seči dela šume na Bežanijskoj kosi.

Učesnici skupa simbolično su posuli semenje na mestu gde je nekada bio deo posečene šume.

Potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke Vesna Petković reklla je reporteru FoNeta da je nepoznati investitor ušao sa bagerom guseničarom i buldožerom na parcele u vlasništvu grada Beograda

„Taj investitor je raskrčio i isekao deo šume, a potom na tom mestu posekao drveće staro 80 godina. Činjenica je da je ovo još jedan u nizu urbicida u glavnom gradu kome i inače nedostaje zelenila“, rekla je Vesna Petković.

Ona je istakla da Demokratska stranka od aktuelne vlasti zahteva da se preostale javne površine zakonom zaštite, da se legalizuju, da se pretvore u javne zelene površine, urede i predaju građanima na korišćenje.

Miloš Vučković iz udruženja „Naša mesna zajednica“ rekao je okupljenima da su radovi obavljeni očigledno bez dozvole jer nije istaknuta nikakva građevinska tabla o radovima.

Vučković je naglasio kako je potrebno da se svi građani bore za opstanak i zaštitu preostalih zelenih površina kako se one ne bi pretvorila i placeve za izgradnju zgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari