Građani da pomognu u prevenciji 1

U okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana Novog Sada novosadska „Ciklonizacija“, u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, prati situaciju sa distribucijom virusa Zapadnog Nila u populaciji komaraca.

Primenjuju se mere suzbijanja komaraca, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja virusa na ljudsku populaciju. Monitoring na virus se sprovodi tokom jula i avgusta, kada se i očekuje pojava virusa u populaciji komaraca. U 28 uzoraka komaraca koje je „Ciklonizacija“ sakupila tokom jula na teritoriji grada Novog Sada i prigradskih naselja, u Institutu za javno zdravlje Vojvodine nije detektovano prisustvo virusa Zapadnog Nila. Nešto kasnije, virus je detektovan u dva uzorka komaraca iz Petrovaradina u istraživanju koje sprovodi Zavod za biocide iz Beograda i institut „Batut“, a u 12 uzoraka koje je „Ciklonizacija“ skupila u prvim danima avgusta, Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, virus je detektovao u komarcima iz Veternika.

Na osnovu ovih istraživanja, „Ciklonizacija“ je proteklih dana izvela niz kombinovanih tretmana protiv komaraca upravo na području Petrovaradina i Veternika, kao i okolnih naselja, posebno Avijatičarskog naselja i Novog naselja. Praćenje situacije je kontinuirano, te su na analizu upućeni i novi uzorci komaraca, a rezultati se očekuju krajem ove nedelje.

– Ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca počela je u martu i trajaće sve dok to budu zahtevali vremenski uslovi. Akcija se sprovodi po najsavremenijim metodama i modernom opremom, po ugledu na najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope. Čine je monitoring i tretmani protiv larvi i odraslih komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha. Činjenica je da već nekoliko godina vremenski uslovi značajno odskaču od onih u prosečnim godinama, a da su ove godine sezonu borbe sa komarcima obeležili praktično tropski uslovi, odnosno uslovi idealni za hiperprodukciju komaraca i veoma teški za njihovo suzbijanje. Ilustracije radi, „Ciklonizacija“ se u ovom mementu bori sa sedmom generacijom rečnih komaraca na Dunavu, dok u prosečnoj sezoni izađu svega dve generacije – navode iz ovog preduzeća.

Takođe grad Novi Sad graniči sa opštinama čiji budžeti za borbu protiv komaraca su veoma ograničeni, što dovodi i do migracija komaraca na teritoriju grada. Ako se tome doda i specifičan položaj Novog Sada, grada koji leži na reci, na sistemu otvorenih kanala koje je potrebno stalno održavati, i u blizini zaštićenog Nacionalnog parka Fruška gora, Begečke jame i zaštićenog Koviljskog rita, koji su ogromna izvorišta komaraca, onda je jasna kompleksnost i značaj savremenog sistema odbrane od komaraca i izuzetni rezultati koji su, uprkos svemu tome, građanima tokom ovakve sezone omogućili nesmetano funkcionisanje.

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da je prisutan i duže. Jedini efikasan način borbe protiv širenja na ljude su preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične. Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komarac culex pipiens – komarac koga kod nas zovemo kućni, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, kišnjilare i podrumi u kojim se zadržava voda.

Kako je za produkciju ovih komaraca dovoljna i čaša vode koja stoji sedam dana u dvorištu, veliki doprinos u zaštiti humane populacije mogu dati i sami građani tako što neće stvarati mikroizvorišta ovih komaraca u svojim dvorištima.

– Zato je potrebno da redovno prazne sudove u kojima čuvaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provere zaptivanje septičkih jama. Za borbu sa ovim komarcima „Ciklonizacija“ je, u saradnji sa gradskom upravom, obezbedila BTI tablete. Reč je o biološkom preparatu koji uništava larve komaraca, a svi građani koji imaju ova potencijalna izvorišta komaraca mogu ga preuzeti u svojim mesnim zajednicama – zaključuju iz „Ciklonizacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari