Građani kolabirali i dehidrirali na ulici 1Foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevac

Kada je u četvrtak veče (1. jula) pala kiša građani Kragujevca su konačno mogli malo da odahnu i udahnu vazduh.

Desetak dana u Šumadiji i Kragujevcu vladale su prave tropske vrućine a živa na podeoku se pela skoro do 40 stepena (na suncu znatno preko). Na ulici je, uz Sunce koje prži, bilo prosto neizdrživo. Izlazak iz kuće ili klimatizovane prostorije postao je ravan paklu.

Učestali su pozivi Hitnoj pomoći zbog kolabiranja i dehidracije na ulicama i javnim mestima. Samo od prošle subote, pa do srede, ekipe kragujevačke Hitne pomoći imale su 21 intervenciju zbog građana kojima je pozlilo od vrućine u sopstvenim kućama, na poslu, čak 16 na javnim mestima a i predsednikova vidovdanska vojna parada rezultirala je sa dvocifrenim (10) brojem toplotnih udara. Dobar je patriotizam, ali je nekad hladovina bolja.

– Najtopliji dani u godini u čitavoj Srbiji, pa i u Kragujevcu uzrokovali su povećan broj intervencija naših ekipa bilo da se radi o pozivima građana kojima je pozlilo kod kuće ili je reč o ljudima koji su kolabirali na javnim mestima, sa nesvesticama i vrtoglavicama – kaže doktorka Gordana Đokić, direktorka kragujevačkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Doktorka Đokić savetuje građane da sve poslove obave u ranim jutarnjim časovima, pre velikih vrućina.

– Građani kada je ovako toplo, moraju da povedu i računa o svojoj ishrani, da uzimaju više tečnosti, barem dva litra vode dnevno, supe iz kesice, kao i da se laganije oblače u, na primer, lanenu garderobu – ističe ona naglašavajući da ako do toplotnog udara dođe ta osoba treba da legne u rashlađenu prostoriju i da se smesti sa nogama podignutim iznad položaja glave.

Danima su kragujevačkoj javnosti padali u oči građani (često i sa malom decom) koji su u centru grada iza zgrade policije čekali da izvade lična dokumenta po najvećoj pripeci i zbog gužve na ulici.

Tim povodom reagovao je čak i Savez samostalnih sindikata Kragujevca pišući otvoreno pismo ministru Aleksandru Vulinu i skrećući mu pažnju da Kragujevčani čekaju za lične karte, pasoše u neljudskim i nehumanim uslovima i apelujući na njega da strankama omogući da vreme koje provedu u redu ne bude baš na najvećem suncu.

Hoće li ovaj apel uroditi plodom, videće se već kod narednog talasa vrućina koji se najavljuje od utorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari