Nekoliko stotina građana Ljiga blokiralo je juče zgradu Centra za socijalni rad kako bi sprečilo izvršenje sudske odluke o tome da se maloletna Rea Matijević (3,5) preda ocu Robertu, koji je iz Zagreba stigao u tu varoš.

Robert Matijević se, sa predstavnicima ambasade Hrvatske u Beogradu, nalazi u zgradi ljiške policije i nije se pojavio u Centru za socijalni rad, zbog procene da ne bi bio bezbedan zbog protesta Ljižana. Majka devojčice Ree, Nataša Đorđević Matijević nije se u 12 sati pojavila u Centru za socijalni rad kako bi, prema pravnosnažnoj sudskoj presudi, dete predala ocu. Izvršni sudija Sudskog odeljenja u Ljigu, Osnovnog suda iz Valjeva, izdao je nalog policiji da raspiše potragu za Natašom.

Inače, brakorazvodna parnica Matijevića pred sudskim organima u Hrvatskoj traje više od tri godine i nije okončana. Prema pojašnjenjima iz Višeg suda u Valjevu, koji je potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u tom gradu, problem je u tome što je Nataša napustila Hrvatsku i na taj način sprečila oca (Roberta) da viđa dete. To se, prema odredbama Haške konvencije o deci, koju je ratifikovala i Srbija, smatra otmicom deteta. Nataša, međutim, tvrdi da je Robert „nasilnik zbog kojeg se svojevremeno sklonila u sigurnu kuću u Zagrebu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari