Građani na kratko blokirali saobraćaj u centru Niša jer im je vlast “otela brdo” 1Foto: privatna arhiva

Nekoliko stotina građana blokiralo je večeras saobraćaj na sat vremena ispred Skupštine grada Niša zbog njene odluke da pašnjak Beli vrh u niškom selu Gornji Matejevac bude vraćen u državno vlasništvo, a meštanima bude ukinuto pravo na korišćenje.

Gradski odbornici su na skupštinskoj sednici 24. aprila, zakazanoj po hitnom postupku, doneli odluku o vraćanju ovog pašnjaka površine 39 hektara u državno vlasništvo, te ukidanju prava korišćenja selima Gornji Metejevac i Jasenovik.

Nadležni su saopštili da će o nameni tog pašnjaka odlučivati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da će uskoro biti raspisan konkurs, taj prostor biti izdat, a Grad od toga prihodovati.

Nije saopšteno na koji način će se otvariti prihod i o kakvom investiranju je reč.

Okupljeni građani su večeras ponovili da im je “oteto brdo”, a govornici pozvali nadležne da ponište ovakvu odluku.

Građani na kratko blokirali saobraćaj u centru Niša jer im je vlast “otela brdo” 2
Foto: privatna arhiva

Govornici su kazali da je Gornjem Matejevcu pašnjak oduzet “tajno, bez obrazloženja, bez mišljenja meštana i bez mišljenja niške gradske opštine Pantelej”, kojoj to selo pripada.

Oni su apelovali na Službu za katastar nepokretnosti u Nišu da „ne vrši upis prava po osnovu ove nezakonite i sramne odluke Grada Niša“, ocenjujući da je ona „ništava i ne proizvodi pravnu snagu, a što je katastar dužan da prati po službenoj dužnosti“.

Slaviša Dinić, meštanin Gornjeg Matejevca, odbornik u Skupštini GO Pantelej i organizator protesta, pozvao je Skupštinu grada Niša da na sutrašnjoj sednici uvrsti kao tačku dnevnog reda zahtev za poništaj odluke o Belom vrhu.

„Danas je neophodna hrabrost da se štiti sopstvena imovina, ali Gornji Matejevac neće odustati i svoju borbu će da nastavi dok se odluka ne poništi“, poručio je on.

Građani na kratko blokirali saobraćaj u centru Niša jer im je vlast “otela brdo” 3
Slaviša Dinić, Dragana Milutinović, Petar Popović: Foto privatna arhiva

Advokatica Dragana Milutinović je najavila da će protiv “nezakonite skupštinske odluke” da bude pokrenut upravni spor i da će se od Upravnog suda zatražiti njen poništaj, kao i da će protiv predlagača i donosioca odluke podneti krivične prijave.

„Nezakonitim donošenjem ove odluke, bez obrazloženja zašto se donosi, sa kojom namenom, u čije ime i za čiji račun, stiče se utisak da postoji namera pribavljanja protivpravne imovinske koristi“, kazala je ona.

Petar Popović, koji se posle više godina vratio u Gornji Matejevac da živi zbog čistog vazduha, zdrave hrane i prirode kazao je da je zabrinut zbog ovakve odluke gradskih čelnika.

On je dodao da je odlučan da sa komšijama odbrani pravo svog sela na Beli vrh.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari